«Τέλος» η επίταξη ιδιωτικών κλινικών

«Τέλος» η επίταξη ιδιωτικών κλινικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εληξε η δεκαπενθήμερη περίοδος επίταξης των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Κατά το διάστημα αυτό, μία εκ των δύο κλινικών δεν νοσήλευσε κανένα περιστατικό ενώ η έτερη κλινική, ύστερα από διαβουλεύσεις του υπουργείου Υγείας με τον όμιλο στον οποίο ανήκει, δέχεται μόνο ασθενείς του ΕΣΥ non-COVID. Ως αντιστάθμισμα, ο όμιλος παραχώρησε στο υπουργείο τις 200 κλίνες του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή», στις οποίες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έχουν νοσηλευθεί έως σήμερα περισσότεροι από 100 ασθενείς με κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας προχώρησε για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στην επίταξη της Γενικής Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός», δυναμικότητας 120 κλινών, και της «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης» δυναμικότητας 210 κλινών, ώστε αυτές να νοσηλεύουν και ασθενείς με κορωνοϊό. Εως εκείνη τη στιγμή η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα αφορούσε αποκλειστικά τη νοσηλεία ασθενών χωρίς κορωνοϊό σε ιδιωτικές κλινικές –και κυρίως σε μονάδες εντατικής θεραπείας– ώστε να απελευθερωθούν «δυνάμεις» των δημόσιων νοσοκομείων.

Είχε προηγηθεί η αποστολή αιτήματος του υπουργείου Υγείας για παραχώρηση 200 κλινών ιδιωτικών κλινικών του νομού Θεσσαλονίκης, «λόγω του πολύ επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου, που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού». Στο αίτημα αυτό, που μάλιστα είχε τη μορφή τελεσιγράφου, η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών απάντησε αρνητικά, με αποτέλεσμα το υπουργείο να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή «επίταξη», η οποία ωστόσο μάλλον έμεινε στα χαρτιά.

Η Γενική Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ότι δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές –σε ό,τι αφορά την παροχή οξυγόνου– ώστε να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες για ασθενείς με COVID-19. Σε ότι αφορά τη «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης», τρεις ημέρες μετά την επίταξη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, έπειτα από «εποικοδομητική διαβούλευση με τη διοίκηση του ομίλου Euromedica, παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα εθελούσιας χρήσης και των 200 κλινών του Κέντρου Αποκατάστασης “Αρωγή” για ασθενείς COVID-19» και ότι η επίταξη της κλινικής, η οποία δέχεται ασθενείς non-COVID, «ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή