Σημάδια υποχώρησης της πανδημίας

Σημάδια υποχώρησης της πανδημίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο εμφανή είναι πλέον τα σημάδια υποχώρησης του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν 1.382 νέα κρούσματα του ιού, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας να έχει φτάσει τις 118.045. Ο αριθμός των δειγμάτων που ελέγχθηκαν με μοριακές μεθόδους ήταν 19.438. Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου, οι νέες διαγνώσεις ήταν 2.199 (σε 21.000 ελέγχους). 

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα (303), ενώ από τη Θεσσαλονίκη δηλώθηκαν 283 νέες διαγνώσεις COVID-19. Το Κιλκίς (58 νέα κρούσματα), η Ξάνθη (52) και η Πιερία (50) είναι οι περιφερειακές ενότητες με τα περισσότερα κρούσματα πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. 

Χθες ήταν άλλη μια ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των θανάτων ασθενών με COVID-19 ήταν άνω των 100 (102 θάνατοι και συνολικά 3.194 θύματα της νόσου). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων από τις 20 Νοεμβρίου έως και χθες κυμαίνεται σταθερά στους 100.

Υποχώρηση καταγράφηκε και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι οποίοι χθες το απόγευμα ήταν 579 έναντι 600 προχθές και 596 πριν από μία εβδομάδα. Αλλωστε, χθες ήταν μια ημέρα όπου διεφάνη μια μικρή αποκλιμάκωση στην πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό ότι, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερες από δύο εβδομάδες, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» τελείωσε χθες το πρωί την εφημερία του με κενές κλίνες Εντατικής COVID. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είχαν περισσότερες από δέκα κλίνες Εντατικής COVID κενές.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η δυναμικότητα του ΕΣΥ σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Χθες εγκαινιάστηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» πέντε νέες κλίνες Εντατικής πλήρως εξοπλισμένες, δωρεά της οικογένειας Χούρι. Τα εγκαίνια έγιναν από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, παρουσία του Ταουφίκ Χούρι, ο οποίος νοσηλεύθηκε την περασμένη άνοιξη με κορωνοϊό στη ΜΕΘ του «Σωτηρία».

Εκκληση για αίμα

Εν τω μεταξύ, νέα έκκληση για δωρεά αίματος απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Οπως επισημαίνει, «λόγω της πανδημίας οι προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες ακυρώνονται, αφού οι πολίτες καλούνται να μείνουν σπίτι. Χώροι εργασίας, πανεπιστημιουπόλεις, μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά. έκλεισαν για να κρατηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Οι μονάδες αίματος που συλλέγονταν σε αυτές τις δομές ακυρώνονται λόγω του κλεισίματος». 

Ως αποτέλεσμα, καταγράφονται ελλείψεις αίματος σε αρκετές μονάδες μεσογειακής αναιμίας και ιδιαίτερα στη μονάδα του «Αγία Σοφία», όπου μεταγγίζονται περισσότεροι από 700 θαλασσαιμικοί ασθενείς. Ετσι, οι ασθενείς υπομεταγγίζονται, ενώ έχουν αρχίσει και οι αναβολές μεταγγίσεων. Ο σύλλογος ζητεί από όσους μπορούν να αιμοδοτήσουν να απευθυνθούν στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» (τηλ. 210-74.52.036) ή στην αίθουσα αιμοδοσίας «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (λεωφ. Θηβών 314, Αιγάλεω) που λειτουργεί τις καθημερινές από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. (τηλ. 210-56.97.986).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή