Κυκλώματα διακίνησης και τουρκικές αρχές

Κυκλώματα διακίνησης και τουρκικές αρχές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διακίνηση παράνομων μεταναστών από τη Σομαλία στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης διευκολύνουν ή και συντονίζουν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με αναλύσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι στην αλυσίδα της μεταφοράς Σομαλών από το Μογκαντίσου στο Ανατ. Αιγαίο μετέχουν κρατικοί φορείς της Τουρκίας, ΜΚΟ που εδρεύουν στη γειτονική χώρα καθώς και παράνομα δίκτυα δουλεμπόρων. Στο τελευταίο στάδιο, το πέρασμα δηλαδή από το Δεκελί και τη Σμύρνη στη Λέσβο, το ταξίδι των Αφρικανών μεταναστών φέρεται –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης– να συνδράμουν ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, ενεργώντας είτε με ανθρωπιστικά είτε με πολιτικά κίνητρα (σ.σ.: ορισμένες πρόσκεινται στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο).

Από στοιχεία που έχουν περιέλθει εις γνώσιν των ελληνικών υπηρεσιών προκύπτει ότι προ της αναχώρησής τους από τη Σομαλία οι μετανάστες έχουν εφοδιαστεί με πλαστά πιστοποιητικά είτε από το τουρκικό πανεπιστήμιο City του Μογκαντίσου είτε από το νοσοκομείο Erdogan, που λειτουργούν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Εχοντας εξασφαλίσει ένα από τα δύο έγγραφα, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτημα στην Τουρκία για χορήγηση φοιτητικής βίζας ή βίζας υγείας. Τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αναλαμβάνει αντί ποσού 1.300-1.500 ευρώ γραφείο στο Μογκαντίσου, ενώ το αεροπορικό ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη είναι επιδοτούμενο από το τουρκικό κράτος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, συχνά τη διαδικασία διευκολύνουν τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» και επαφές με ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Μυτιλήνη. 

Μετά την άφιξή τους στην Κωνσταντινούπολη, οι Σομαλοί μετανάστες παραλαμβάνονται από Τούρκους ή Σύρους διακινητές, οι οποίοι αντί 500-800 ευρώ τους μεταφέρουν στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, το Δεκελί και τη Σμύρνη. Στην περιοχή υπάρχουν πληροφορίες ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι 2.500 Αφρικανοί μετανάστες. Σύμφωνα με μαρτυρίες διακινουμένων, σε περίπτωση ελέγχου τους από την τουρκική αστυνομία αφήνονται ελεύθεροι, αντίθετα με ό,τι ισχύει στην περίπτωση Αφγανών ή αραβόφωνων μεταναστών. Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, το πέρασμα δηλαδή από τις ακτές της Τουρκίας στη Λέσβο, ενεργό στήριξη για την ασφαλή άφιξή τους στη Λέσβο παρέχουν ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί. Τους προτρέπουν να τραβήξουν φωτογραφίες και να τις στείλουν στις σελίδες που διατηρούν οι οργανώσεις στα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να ενημερωθεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και να ασκήσουν πίεση στις ελληνικές αρχές υποχρεώνοντάς τις να προχωρήσουν στη σύλληψη και καταγραφή των μεταναστών. Οι ελληνικές αρχές βλέπουν προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει, μέσω αυτού του μηχανισμού, προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και όχι μόνον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή