ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Αχ. Καραμανλής: Σε προχωρημένο στάδιο η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό

Κ. Αχ. Καραμανλής: Σε προχωρημένο στάδιο η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό

Η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς Δυτική Αττική, με δύο νέους σταθμούς στο τμήμα Ανθούπολη – Ίλιον που θα εξυπηρετούν πάνω από 50.000 επιβάτες την ημέρα, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Economist, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι ήδη έτοιμη η προκαταρκτική χάραξη του έργου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα τέλη του 2021 θα μπορεί να προκηρυχθεί, με προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ.

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι στη νέα γενιά των μεγάλων έργων συγκαταλέγεται η νέα αναβαθμισμένη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (Flyover), ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της οποίας προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ, με ΣΔΙΤ, όπως είπε.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά και σε έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως:

  • Τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 1,2 δισ.
  • Το νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων ύψους  3,3 δισ.
  • Το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε θεσμικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο εκτέλεσης και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι προχωρούν παράλληλα έργα, που ήταν «κολλημένα» εδώ και χρόνια, όπως ο ΒΟΑΚ, η Γραμμή 4 του Μετρό, το βόρειο τμήμα του Ε-65 και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος.

Σημείωσε εξάλλου ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει σε τομείς, όπως τα logistics, οι συνδυασμένες μεταφορές, με τα σιδηροδρομικά έργα και τα λιμάνια.