SMS, αφίσες και πανό κατά του εμβολίου σε δρόμους και Διαδίκτυο

SMS, αφίσες και πανό κατά του εμβολίου σε δρόμους και Διαδίκτυο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ούτε “ψεκασμένος” είμαι ούτε συνωμοσιολόγος, διαθέτω απλώς κοινή λογική». Αυτή είναι μία από τις πιο «ήπιες» δηλώσεις στο Facebook από χρήστη που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί, γιατί «τα σκευάσματα που άρχισαν να κυκλοφορούν δεν έχουν επαρκώς ελεγχθεί». Οσο πιο έντονα ο κυβερνητικός μηχανισμός εργάζεται για την οργάνωση του εμβολιασμού, τόσο οι φωνές των αρνητών ή «σκεπτικιστών» δυναμώνουν, επιστρατεύοντας παντός τύπου επιχειρήματα: από ιδεολογικά και επιστημονικά έως μεταφυσικά. «Βήμα» οι αρνητές δεν έχουν βρει μόνον στο Διαδίκτυο, αλλά και σε πολλά περιφερειακά ΜΜΕ, σε εκκλησίες και σε εκκλησιαστικούς συλλόγους, ακόμα και στον αναρχικό χώρο· ενώ την εκστρατεία τους να πείσουν περισσότερους για «του λόγου το αληθές» πραγματοποιούν και με αφίσες και πανό στους δρόμους της (έρημης) πόλης, ακόμα και με ανώνυμα sms. 

Οι πιο σκληροπυρηνικοί, ομολογουμένως, είναι όσοι ανήκαν ούτως ή άλλως στο  «αντιεμβολιαστικό» κίνημα – δεν κάνουν δηλαδή κανένα εμβόλιο, πόσο μάλλον τα άρτι κατασκευασθέντα. Συνομιλητές τους είναι εκείνοι που αρνούνται την ύπαρξη του ιού: αν δεν υπάρχει κορωνοϊός, τότε προς τι η ανάγκη εμβολιασμού; Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι μέσω του εμβολίου επιχειρείται η μετάλλαξη, η χειραγώγηση ή ακόμα και ο απόλυτος έλεγχός τους. Αγαπημένος αστικός μύθος θέλει τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς να μας «τσιπάρει» μέσω του εμβολίου, φαίνεται δε ότι επειδή αυτό μάλλον αργούσε, τοποθέτησε τσιπ και… μέσα στις μάσκες. Βίντεο που έχει κάνει πολλάκις τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει τι «κρύβεται» μέσα στις μάσκες προστασίας. «Απεταξάμην το εμβόλιο» βροντοφωνάζουν συχνά και κάποιοι από όσους εκκλησιάζονται, παρασυρμένοι από πύρινα κηρύγματα ποιμένων, οι οποίοι αρχικά τάχθηκαν κατά του κορωνοϊού, καθώς όμως διαπίστωσαν ότι είναι αήττητος, τώρα τα έχουν βάλει με τα εμβόλια. 

Αν τα παραπάνω επιχειρήματα ηχούν γραφικά και προκαλούν θυμηδία, τα παρακάτω εγείρουν την ανάγκης μιας ουσιαστικής συζήτησης, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι προσδίδουν στη διαδικασία ένα ιδεολογικό πρόσημο. Θεωρούν τα εμβόλια εργαλεία των πανίσχυρων φαρμακοβιομηχανιών και κατ’ επέκταση του καπιταλισμού, δίνοντας έμφαση στα κέρδη που θα προκύψουν για τις εταιρείες από τους μαζικούς εμβολιασμούς. Αλλοι, καθώς επικρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αντιτάσσονται αυτόματα και στις προτροπές για εμβολιασμό, πιστεύοντας ότι θα είναι «ακόμα ένας λάθος χειρισμός». Ακόμη μία μεγάλη μερίδα πολιτών, χωρίς να διαθέτει το ανάλογο επιστημονικό υπόβαθρο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια αναλύοντας κατά το δοκούν τα ανακοινωθέντα. Καθώς τα εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, αυτό σημαίνει ότι θα «αλλάξουν το DNA μας», ενώ όσες παρενέργειες εμφανίστηκαν εξαρχής σε εθελοντές (ακόμα και σε εκείνους που έλαβαν το placebo) διογκώνονται και αναπαράγονται. Κάποιοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο και για «μόνιμες αναπηρίες» από τον εμβολιασμό. Είναι όσοι καταλήγουν ότι «δεν θα κάνω το εμβόλιο, ακριβώς επειδή ενημερώνομαι και διαβάζω». 

Βέβαια, πέρα από όλους όσοι μάχονται το εμβόλιο, μπορεί κανείς να διακρίνει και εκείνους που απλώς το φοβούνται, ίσως επειδή νιώθουν ρίγος στην όψη και μόνο μιας σύριγγας. Από εκείνους ακούμε σχόλια όπως, «ας το κάνει πρώτα ο άνδρας μου που έχει καρδιά και βλέπουμε για μένα…». 

Στην αντίπερα… όχθη, βεβαίως, όσοι αδημονούν να φθάσει το εμβόλιο στη χώρα μας και οι ίδιοι να σταθούν απέναντι στη βελόνα, ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της ζωής τους στην κανονικότητα. Είναι εκείνοι που έσπευσαν να δηλώσουν δημόσια στο προφίλ τους στο Facebook ότι θα κάνουν το εμβόλιο, κίνηση που λειτούργησε για πολλούς σαν κόκκινο πανί ή απλώς τη χαρακτήρισαν «διχαστική». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή