Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι

Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για ενδεχόμενη νέα αύξηση της επιδημικής καμπύλης και περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα της οποιασδήποτε χαλάρωσης των πολιτών λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι συνιστούν γιορτές χωρίς ρεβεγιόν και επισκέψεις από ή σε φίλους και συγγενείς. Ακόμα και αυτό το «δειλό» άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο της παράδοσης των εμπορευμάτων στους καταναλωτές στην πόρτα του καταστήματος (click away) φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς, που διαμηνύουν ότι εάν παρατηρηθεί συνωστισμός θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα. 

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «βραδεία την αποκλιμάκωση της επιδημίας ειδικά όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους». Μάλιστα σημείωσε ότι, με τον ρυθμό που μειώνονται οι νοσηλείες τώρα, «θα φτάσουμε στον αριθμό των 200 διασωληνωμένων, που είναι ένα ασφαλές όριο, στα μέσα Ιανουαρίου». Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Σύψας επισήμανε ότι ο μεγάλος φόβος είναι να παρατηρηθούν φαινόμενα υπερμετάδοσης έξω από τα καταστήματα και ξεκαθάρισε ότι «εάν υπάρξει συνωστισμός, θα ανακληθεί το μέτρο του click away». Τέλος, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι αυτές τις γιορτές θα πρέπει να τις περάσουμε με την οικογένειά μας και χωρίς επισκέψεις από συγγενείς και φίλους και πρόσθεσε πως «του χρόνου θα έχουμε καλά Χριστούγεννα».

«Για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διά-στημα και να αποφύγουμε τις πολλές επαφές, ακόμα κι αν είναι Χριστούγεννα», υπογράμμισε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA. Οπως είπε, καλό είναι να κρατήσουμε τις μάσκες, τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, παρόντες στην εθνική προσπάθεια για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της χώρας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με την έλευση των εμβολίων τα φαρμακεία θα μετατραπούν σε κέντρα ενημέρωσης και συμβουλευτικής για τους πολίτες αναφορικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ παράλληλα θα μπορούν να βοηθούν τους πολίτες στον προγραμματισμό του ραντεβού για το εμβόλιο. Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί ο ασφαλισμένος και για τις δύο δόσεις. Σε επόμενη φάση, όταν θα είναι διαθέσιμα εμβόλια που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης, θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας του εμβολιασμού και από τα φαρμακεία. 

Την πρόθεση των ιδιωτών γιατρών να συμμετέχουν στη διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για τα εμβολιαστικά κέντρα εκφράζει σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή