Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown σε «κόκκινες» περιοχές

Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown σε «κόκκινες» περιοχές

Σαφή προειδοποίηση για πιο αυστηρό lockdown όπου υπάρχει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στέλνουν υγειονομικές αρχές και ειδικοί επιστήμονες. Ηδη στο μικροσκόπιο των ειδικών βρέθηκαν χθες το απόγευμα η Δυτ. Αττική και η Κοζάνη, δύο περιοχές όπου φαίνεται να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στη Δυτ. Αττική εντοπίστηκαν 22,37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην Ανατ. Αττική η αναλογία ήταν 5,37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, στον βόρειο τομέα Αθηνών 7,1 και στον κεντρικό τομέα Αθηνών 5,63 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Αντιστοίχως, στην Κοζάνη χθες εντοπίστηκαν 39,95 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, αναλογία που είναι η υψηλότερη χθεσινή συγκρίνοντας όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Ειδικά για την Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις συνοικίες του Ασπροπύργου, όπου διαβιούν ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Στις συνοικίες αυτές φαίνεται να μην τηρούνται οι συστάσεις των ειδικών σχετικά με τις συναθροίσεις σε σπίτια, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού τόσο στην κοινότητα όσο και στους εργασιακούς χώρους. Σημειώνεται ότι πολλοί από όσους κατοικούν στις «επίφοβες» συνοικίες εργάζονται στα ναυπηγεία και σε εταιρείες logistics, όπου απασχολείται μεγάλος αριθμός ατόμων. Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας με τη συμμετοχή του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, έστειλε αυστηρό μήνυμα τονίζοντας: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι σπίτι». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι ούτε απειλή ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown σε «κόκκινες» περιοχές-1

Χθες ανακοινώθηκαν 1.190 νέες διαγνώσεις COVID-19 και 85 επιπλέον θάνατοι ασθενών. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας έως χθες είναι 127.557, ενώ συνολικά έχουν δηλωθεί 3.870 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 552 ασθενείς. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής του ιού για την επικράτεια εκτιμάται ότι είναι στο 0,86. Την εβδομάδα 7 έως 13 Δεκεμβρίου το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια ήταν 4,34% σε σύνολο 104.172 μοριακών ελέγχων και 80.466 rapid tests αντιγόνου που διενεργήθηκαν. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου, ξεκινάει η καταγραφή του προσωπικού νοσοκομείων, κέντρων υγείας και γενικά των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού, ενόψει της επικείμενης έλευσης των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας, αφού δοθεί και το πράσινο φως από τον ΕΟΦ. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα η ηγεσία του υπ. Υγείας θα έχει διαδοχικές συσκέψεις με τους διοικητές των ΥΠΕ καθώς και με διοικητές και γιατρούς μονάδων υγείας. Οι υγειονομικοί θα είναι η πρώτη κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν και ο υπουργός τούς κάλεσε να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την κοινωνία. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα μεγάλης ηλικίας. Με δεδομένη την κάτω των προσδοκιών πρώτη παραλαβή εμβολίων, ο υπουργός σημείωσε ότι λίαν συντόμως –πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα, όπως είπε– θα λάβουν έγκριση και άλλα δύο εμβόλια και συνέστησε «ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση και όχι βιασύνη».

«Προσοχή και εφαρμογή των μέτρων»

Σαφείς αιχμές κατά μελών της κυβέρνησης άφησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σχολιάζοντας τη διάσταση θέσεων Ιεραρχίας – κυβέρνησης και τις αντιδράσεις μητροπολιτών λόγω της αρχικής απόφασης της κυβέρνησης για τη λειτουργία των ναών κατά τις γιορτές. Ο κ. Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σχολίασε πως έχει βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας. «Το θέμα θα είχε λυθεί πολύ πιο μπροστά αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που κολλάνε και μεγαλοποιούν κάποια πράγματα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «ευτυχώς ο πρωθυπουργός είχε κατανόηση και με την προσπάθεια και την ενότητα όλων βρέθηκε λύση που φέρνει την ηρεμία και τη γαλήνη. Θα συμμετάσχουμε όλοι στις λατρευτικές εκδηλώσεις με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, ώστε να περάσει και αυτή η δυσκολία και ελπίζουμε ότι μπαίνουμε σε έναν καινούργιο χρόνο που δεν θα έχει τόσα προβλήματα». Τέλος, μιλώντας για την πρόσφατη ασθένεια και νοσηλεία του, ανέφερε ότι «ήταν μια μεγάλη δοκιμασία, αλλά και ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας».

Θλιβερή πρωτιά για τη Β. Ελλάδα

Βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές φαίνεται να έχει πληρώσει η Βόρεια Ελλάδα σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων για τη γεωγραφική κατανομή 3.214 θανάτων ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας από το iMEdD Lab (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία στη χώρα μας είναι η Πέλλα με 148,9 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, η Δράμα (142,4), η Πιερία (116,8), οι Σέρρες (104,3), το Κιλκίς (98,2), η Ημαθία (98,1) και τα Γρεβενά (97,6 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού). Η Θεσσαλονίκη είναι η περιφερειακή ενότητα με τους περισσότερους θανάτους (750), ωστόσο με πληθυσμιακή αναγωγή βρίσκεται στην 9η θέση (67,5 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού). Αντιστοίχως, από την Αττική έχουν δηλωθεί 659 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ήτοι 17,2 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Στον αντίποδα, χαμηλούς αριθμούς θανάτων έχουν καταγράψει η Πελοπόννησος, η Ηπειρος, η Κρήτη και η νησιωτική χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν δηλωθεί θάνατοι από τη Λακωνία, την Αργολίδα, τους νομούς Σάμου και Κεφαλληνίας και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή