Τα rapid tests ανάχωμα στο τρίτο κύμα

Τα rapid tests ανάχωμα στο τρίτο κύμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον πληθυσμό ανά την επικράτεια προστίθενται στη στρατηγική των υγειονομικών αρχών κατά της πανδημίας από την ερχόμενη Δευτέρα. Χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασε την πλατφόρμα testing.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να υποβληθούν σε rapid test για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Σε ειδική φόρμα θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομικό κώδικα κατοικίας, ηλικία, ιδιότητα και αριθμό κινητού τηλεφώνου), ενώ η καταχώριση της αίτησης θα γίνεται με κωδικό επαλήθευσης που θα αποστέλλεται στο κινητό τους, αμέσως μετά την υποβολή της. Θα επιλέγονται τυχαιοποιημένα οι πολίτες που τελικά θα υποβληθούν σε τεστ και οι οποίοι θα ενημερώνονται με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο για το χρονικό παράθυρο και το σημείο στο οποίο θα υποβληθούν σε rapid test. Η πρώτη ομάδα των πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Οπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, θα υπάρχουν 386 σταθερά σημεία ελέγχου σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα μπορούν να διενεργούν 12.000 τεστ την ημέρα.

Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οπως ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 130 σταθμούς δειγματοληψίας σε 73 πόλεις όλης της επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στους σταθμούς αυτούς θα υποβάλλονται σε rapid test οι πολίτες που θα έχουν επιλεγεί. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης απευθυνόμενος στους πολίτες, «αν μας βοηθήσετε, θα μπορέσουμε να προλάβουμε μαζί το τρίτο πανδημικό κύμα».

Εν τω μεταξύ, σε σκληρό lockdown μπήκε από σήμερα τα ξημερώματα και για επτά ημέρες και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, όπου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα ήταν χθες 397, εκ των οποίων 81 νοσηλεύονταν. Εχουν ιχνηλατηθεί 816 στενές επαφές που βρίσκονταν χθες σε καραντίνα. Από σήμερα στην Κοζάνη, όπως και στη Δυτική Αττική, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ., με την εξαίρεση όσων εργάζονται, ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου, των λαϊκών αγορών, αλλά και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές, πλην των κηδειών με παρουσία μόνο στενών συγγενών (10 άτομα).

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν για άλλη μία φορά οι ειδικοί, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου, να λέει χαρακτηριστικά ότι «ανησυχούμε· ανησυχούμε πολύ. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού, θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, μπορεί να έχουν μειωθεί τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και τα εξιτήρια στις ΜΕΘ να είναι πλέον περισσότερα από τις εισαγωγές, ωστόσο ο κίνδυνος για νέα εκθετική αύξηση της πανδημίας, ειδικά σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, παραμένει. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 916 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 96 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 527 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, τα 245 εντοπίστηκαν στην Αττική –εκ των οποίων τα 47 στη Δυτική Αττική–, 186 στη Θεσσαλονίκη, 46 στη Μαγνησία, 39 στη Λάρισα και 37 στην Κοζάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή