Τι κατέθεσε ο μάγειρας στην απολογία του στους αστυνομικούς

Τι κατέθεσε ο μάγειρας στην απολογία του στους αστυνομικούς

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κατηγορίες που τού αποδίδονται αποδέχτηκε με την προανακριτική απολογία του ο μάγειρας που εμπλέκεται στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Όπως ομολόγησε, τον περασμένο Αύγουστο, και ενώ βρισκόταν στο νησί, δέχθηκε ένα τηλέφωνημα από τον γ.γ. του τουρκικού προξενείου ο οποίος του πρότεινε να συναντηθούν.

Συγκεκριμένα στην κατάθεσή του φέρεται να είπε:

«Το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους, χωρίς να θυμάμαι ακριβώς την ηεμρομηνία, μου τηλεφώνησε στο κινητό μου τηλέφωνο ο γραμματέας του τουρκικού προξενίου στη Ρόδο, μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή. Όταν με πήρε την πρώτη φορά, κανονίσαμε και πήγαμε για καφέ στο κέντρο της Ρόδου στο Ακταίο, όπου και γνωριστήκαμε και μιλήσαμε για προσωπικά μας θέματα. Κάποια στιγμή, μετά από λίγες μέρες, μου τηλεφώνησε εκ νέου, βρεθήκαμε και πήγαμε βόλα στην παραλία κοντά στο ενυδρείο».

Πράγματι, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και στη διάρκεια μίας από τις συναντήσεις που είχαν, ο Μ.Σ. (όπως είναι τα αρχικά του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου) τον ρώτησε για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελλόριζο στο πλαίσιο των δρομολογίων που εκτελούσε το πλοίο στο οποίο εργαζόταν αλλά και τις θέσεις αυτών καθώς και τους αριθμούς τους.

«Στη συνάντησή μας αυτή» φέρεται να κατέθεσε ο μάγειρας «άρχισε να με ρωτάει, πάνω στην κουβέντα μας, με ρώτησε για τα πολεμικά πλοία που συναντάμε και βλέπουμε στο Καστελόριζο κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί. Εγώ τότε του απάντησε γενικά ότι κάποιες φορές βλέπουμε πολεμικά πλοία και κάποιες όχι». 

Όπως ανέφερε στην προανακριτική του απολογία ο ναυτικός, αν και δεν ήθελε να το κάνει, έπειτα από την επιμονή του άνδρα παρασύρθηκε και άρχισε να του μεταφέρει τις πληροφορίες.

«(…)  μου ζήτησε πλέον ξεκάθαρα, κάθε φορά που που θα βρίσκομαι στο Καστελόριζο να του τηλεφωνώ και να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν αυτά. Μου τόνισε ότι τις πληροφορίες αυτές θέλει να του της μεταφέρω μόνο τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα. Αυτός μου έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής whats up και εγώ ακολούθως τον έπαιρνα τηλέφωνο και του έδινε τις πληροφορίες. Αρχικά εγώ δεν ήθελε να το κάνω, πλην όμως αυτός επέμενε να του μεταφέρω αυτές τις πληροφορίες. Εγώ τελικά παρασύρθηκε και πείστηκα να το κάνω. Έτσι λοιπόν στα επόμενα δύο ταξίδια μου για το Καστελόριζο, του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους».

Ο γ.γ. του προξενείου ρωτούσε και για τον αριθμό των φαντάρων που είχαν μεταφερθεί στη διάρκεια δύο ταξιδιών για το Καστελλόριζο.

«Επίσης», φέρεται ειπών ο συλληφθείς μάγειρας, «θυμάμαι ότι με ρώτησε πόσους φαντάρους μεταφέρουμε τις δύο αυτές φορές για Καστελόριζο. Εγώ του είπα 60-70 περίπου πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι με προορισμό το Καστελόριζο και αυτός μου είπε ότι κάποιοι φαντάροι θα φύγουν από εκεί».

Στη συνέχεια, όπως εξομολογήθηκε, κατόπιν συζήτησης που είχε με τη σύζυγό του αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για λανθασμένη ενέργεια και ότι θα ήταν προτιμότερο να αποφύγει τον υπάλληλο του προξενείου.

Στη συνάντησή τους που ακολούθησε τον Νοέμβριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, του ζήτησε να σβήσει όλα τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει μέσω της εφαρμογής «whats up» και τα οποία αφορούσαν κυρίως ερωτήσεις για τα πολεμικά πλοία. Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο ναυτικός του είπε πως τον θεωρεί επικίνδυνο και ότι δεν θα πρέπει να ξαναβρεθούν. Έκτοτε, όπως ανέφερε, στην απολογία του, δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του ούτε απάντησε στην τηλεφωνική κλήση που είχε από εκείνον στη συνέχεια. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής με εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Ρόδου κατηγορούμενοι για κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου φέρεται να δήλωσε άγνοια για όσα κατέθεσε στην προανακριτική του απολογία ο μάγειρας του πλοίου, την ώρα που ο 56χρονος ναυτικός έχει παραδεχθει από την πρώτη στιγμή οτι στρατολογήθηκε από τον διπλωματικό υπάλληλο προκειμένου να τον τροφοδοτεί με πληροφορίες για τις κινήσεις των Ένοπλων Δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο 35χρονος φέρεται να έχει δηλώσει ότι γνώρισε τον 56χρονο σε κοινωνική εκδήλωση το καλοκαίρι και ότι έκτοτε διατηρούσαν μια φιλική σχέση.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων που κατασχέθηκαν στο σπίτι του διπλωματικού υπαλλήλου, ο ίδιος ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης επικαλούμενος διεθνή συνθήκη που έχει να κάνει με το διπλωματικό απόρρητο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή