ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταγωγή Κουφοντίνα μετά την ψήφιση του νέου νόμου

Μεταγωγή Κουφοντίνα μετά την ψήφιση του νέου νόμου

Στις φυλακές Δομοκού μετήχθη χθες ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας. Η μεταγωγή του έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου που καταργεί το δικαίωμα μεταγωγής των καταδικασμένων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές της χώρας. Ο Κουφοντίνας παρέμενε από τον Αύγουστο του 2018 στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, έχοντας μεταχθεί εκεί από τις φυλακές Κορυδαλλού. 

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής. Σε αυτό προβλέπεται ρητώς ότι «απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ (σ.σ.: Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) σε όσους κρατουμένους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατουμένους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας». 

Δυνάμει του νέου νόμου ο Δημήτρης Κουφοντίνας όφειλε να επιστρέψει στο σωφρονιστικό κατάστημα απ’ όπου είχε μεταχθεί σε αγροτική φυλακή. Καθώς όμως το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού έχει χαρακτηριστεί ως φυλακή υποδίκων, αποφασίστηκε η μεταγωγή του στον Δομοκό. Η επιλογή της συγκεκριμένης φυλακής δεν είναι τυχαία. Εκεί αποφασίστηκε να εκτίσουν τις ποινές τους τα μέλη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, ενώ στόχευση των στελεχών της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι να μετατραπεί σε «πειθαρχική» φυλακή. 

Ο ισχύων νόμος προβλέπει αλλαγές και όσον αφορά τη διαδικασία μεταγωγής στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, που θεωρείτο κατά καιρούς προνομιακός χώρος έκτισης ποινής.