Ειδικοί: Δεν έχει καταγραφεί το νέο στέλεχος στην Ελλάδα

Ειδικοί: Δεν έχει καταγραφεί το νέο στέλεχος στην Ελλάδα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να εξακριβωθεί αν αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τόνισε πως «όλα ξεκίνησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι στη νότια Αγγλία και στο Κεντ είχαν παραπάνω κρούσματα από όσα ανέμεναν. Βρήκαν ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Αυτό εξηγεί την αυξημένη μεταδοτικότητα. Έτσι εξήγησαν γιατί είχαν στις συγκεκριμένες περιοχές αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη χθες είχαμε ανακοίνωση ότι βρέθηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως «πρέπει να δούμε αν αυτός ο ιός συνδυάζεται με βαρύτερη νοσηρότητα. Για να το δούμε αυτό πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το σημαντικό είναι αν αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τα ήδη φτιαγμένα εμβόλια. Και στο χειρότερο σενάριο όμως, που αυτός ο ιός παρουσιάσει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι δύσκολο με τη νέα πια τεχνολογία να φτιάξουμε νέο εμβόλιο».

«Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα. Θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για να το διαπιστώσουμε. Το πιο πιθανό είναι να πήγε ο μεταλλαγμένος ο ιός στις άλλες χώρες από ταξιδιώτες από την Αγγλία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αυξημένη μεταδοτικότητα θα συνδυαστεί με μεγαλύτερη νόσηση και επομένως με μεγαλύτερη θνητότητα», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς και οι κορωνοϊοί και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις. «Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται», επισήμανε.  

Πρόσθεσε δε ότι αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, «πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες». 

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. 

Τέλος, αναφορικά με την περίοδο των εορτών, δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία υπογραμμίζοντας ότι «το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή