Γιορτές με sms και εντατικούς ελέγχους

Γιορτές με sms και εντατικούς ελέγχους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στη μάχη της πανδημίας βλέπουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση την επικείμενη εορταστική περίοδο. Τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι σαφή: «Όπως περάσαμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά».

Οι σχεδιασμοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων: Από τη μία την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που έχει αρχίσει να εμφανίζεται μετά από επτά εβδομάδες αυστηρών μέτρων και ταυτόχρονα το γεγονός ότι το παρατεταμένο lockdown έχει επιφέρει κόπωση στους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι στους δρόμους των μεγάλων πόλεων παρατηρείται αισθητά μεγαλύτερη κίνηση, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που παρατηρήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην στολισμένη πλατεία Συντάγματος, όπου το πλήθος δεν παρέπεμπε σε κατάσταση καραντίνας, αλλά σε διαφορετικές εποχές.

Γιορτές με sms και εντατικούς ελέγχους-1

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θέλει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τη φθίνουσα πορεία που υπάρχει στα κρούσματα και στον αριθμό των διασωληνωμέων -που μετά από έπεσε κάτω από τους 500- και καλεί σε εγρήγορση ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς τυχόν χαλάρωση ενδέχεται να προκαλέσει νέα επιδημιολογική έκρηξη.

Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και το μέλος της επιτροπής των ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισαν με έμφαση την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Επανέλαβαν ότι το βράδυ των Χριστουγέννων θα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι έως και δύο οικογένειες, με ανώτερο αριθμό συγκεντρωμένων τα 9 άτομα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού επισήμανε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (22.00 – 05.00) παραμένει σε πλήρη ισχύ και ότι θα υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι, διαβεβαίωσε ότι αν παρατηρηθεί πρόβλημα τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση θα λάβει αυστηρότερα μέτρα για την Πρωτοχρονιά.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αναφέρει ότι οι «εορταστικές» μετακινήσεις (παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) θα γίνονται με αποστολή SMS στο 13033 με τον αριθμό «6», ενώ ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι εφέτος «τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα».

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας», σημειώνοντας ότι «αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη κοινωνική φούσκα».

Γιορτές με sms και εντατικούς ελέγχους-2

Μείωση ενεργών κρουσμάτων

«Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε: «Ομοίως τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε.

«Θα επισημάνουμε πάλι ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα», είπε και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή