Εξιχνιάστηκε η επίθεση κατά του Πρύτανη – Πώς ταυτοποιήθηκαν οι δράστες

Εξιχνιάστηκε η επίθεση κατά του Πρύτανη – Πώς ταυτοποιήθηκαν οι δράστες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής η υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την 29η Οκτωβρίου 2020.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους οκτώ άτομα, που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού. Η προκαταρκτική εξέταση υποβλήθηκε στην Εισαγγελία και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι φερόμενοι ως δράστες ήταν γνωστοί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας από τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες δράσεις του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και φοιτητές.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους αξιοποιώντας δεδομένα που προέκυψαν από τις σαρώσεις σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, βίντεο από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ καθώς και μαρτυρίες. Η επικήρυξη -κατά τον ίδιο- δεν συνέδραμε το έργο της ΕΛ.ΑΣ. Δύσκολα πάντως θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί το αντίθετο από επίσημα χείλη.

Ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση δεν προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων αλλά έστειλε κλήσεις σε απολογία στους οκτώ κατηγορούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι οι άγνωστοι είχαν μπει με κουκούλες και γάντια στο γραφείο του πρύτανη και τον είχαν πιάσει από τον λαιμό εκτοξεύοντας απειλές εναντίον του. Κατόπιν έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους (από κομπιούτερ έως αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για το ίδρυμα) προξενώντας εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας.

Οι καταδρομείς στα συνθήματά τους έγραψαν με κόκκινη μπογιά «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», καθώς και το σήμα της αναρχίας. Στελέχη του ιδρύματος που είχαν μιλήσει στην «Κ» έκαναν λόγο για μία από τις βιαιότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών.

Επίσης, το ΟΠΑ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι «τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας και η δημοκρατία είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή