Δέκα περιοχές στο «κόκκινο» – Έκκληση Κικίλια για την Πρωτοχρονιά

Δέκα περιοχές στο «κόκκινο» – Έκκληση Κικίλια για την Πρωτοχρονιά

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της Πρωτοχρονιάς έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι συνεχίζεται ο ιδιότυπος πόλεμος με τον αόρατο εχθρό.

Τόνισε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωτήρη Τσιόδρα στις περιοχές Καλύμνου, Κοζάνη, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Φλώρινας, Ροδόπης, Λέσβου και Ξάνθης.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία στην Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση «να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στις γιορτές», σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα για το «αν υπήρξαμε προσεκτικοί τα Χριστούγεννα, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα». Ζήτησε με έμφαση προς όλους να «σκεφτούμε τους υγειονομικούς μας που δίνουν μάχη». Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα «απ’ ό,τι προβλέπεται».

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα κρούσματα μετά τις γιορτές αυξάνονται. Το πως θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά θα το δούμε δεκαπέντε μέρες μετά. Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτούμε τους δικούς μας ανθρώπους και τους υγειονομικούς», δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι «ο συνάδελφός μου ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν μετά το νέο ρεκόρ θανάτων covid στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους 2-3 μήνες σε δύσκολες συνθήκες. Στη Γερμανία που υπάρχουν πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid 19».

Τα εμβόλια

Αναφερθείς στα εμβόλια, τα χαρακτήρισε «αρχή του τέλους αυτού που ζούμε», βεβαιώνοντας ότι «θα γίνουν όλα με διαφάνεια και σχέδιο».

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι για ιδία χρήση, καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ, όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και θα μπορεί ο πολίτης να μπαίνει στο gov.gr με κωδικούς του taxis και να το εκτυπώνει», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «το πιστοποιητικό θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που το έκανε».

Συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στη χώρα μας 1.763 εμβολιασμοί από τους οποίους 1.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και 68 πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, υπουργούς και ασφάλεια.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «έως την 20η Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών μας», ενώ σε επόμενη ερώτηση περί του διαβατηρίου εμβολιασμού, απάντησε ότι δεν γνωρίζει για αυτό το θέμα.

Ο κ. Κικίλιας κατέληξε με δραματική έκκληση προς όλους τους πολίτες: «Να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες, το μέγεθος της ευθύνης είναι μεγάλο».

Δέκα περιοχές στο «κόκκινο» – Έκκληση Κικίλια για την Πρωτοχρονιά-1

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος τόνισε ότι «από τη μια έχουμε εμβόλια κι αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά μέχρι να πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας του 70% θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να κινούμαστε με σύνεση και τηρώντας τα μέτρα».

«Ο ιός δεν συγχωρεί και κινείται ταχύτατα και διασπείρεται γρήγορα. Θα πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε ένα ξέφωτο και μπορεί να κινηθούμε στο πρώτο μισό του 2021 σε καλύτερη πορεία για την χώρα μας. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ακολουθήσουν τα μέτρα για να ζήσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε. 

Δέκα περιοχές στο «κόκκινο» – Έκκληση Κικίλια για την Πρωτοχρονιά-2

Τα κρούσματα

Σε 942 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 58 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 4.788. Παράλληλα, σε 443 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 942 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4788 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή