Πρόστιμα 564.450 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων σε 24 ώρες

Πρόστιμα 564.450 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων σε 24 ώρες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 75.335 ελέγχους πραγματοποίησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δ.Α. Αθηνών) το τελευταίο 24ωρο και κατεγράφησαν 1.608 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 564.450 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε πέντε επιχειρήσεις (για 15 ημέρες).

Όπως τονίζεται, η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (65.852).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας

Μη νόμιμη μετακίνηση

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δώδεκα (12) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-ζαχαροπλαστείο) και επιβολή προστίμου 3.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών στην επιχείρηση για χρήση και παραμονή πελατών που είχαν εξυπηρετηθεί σε τραπέζι εξωτερικού χώρου καταστήματος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού το οποίο εξυπηρετούσε πελάτη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε καφετέρια για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερις (4) συλλήψεις και επιβολή προστίμου 3.000€ στην προσωρινά υπεύθυνη, σε εργαζόμενη και δυο (2) πελάτες σε οίκο ανοχής για παράβαση που αφορούσε στη μη τήρηση των μέτρων αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού, στην Περιφέρεια Αττικής.

Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ εννέα (9) πρόστιμα των 5.000€ σε πλανόδιους πωλητές, διότι πωλούσαν λουλούδια και μπαλόνια σε υπαίθριο χώρο, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη για παράβαση που αφορούσε τη μη τήρηση των μέτρων αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού (διοργάνωση συνάθροισης σε οικία) και επιβολή προστίμου 3.000€ στο φυσικό πρόσωπο που διοργάνωσε τη συνάθροιση, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ επειδή εξυπηρετούσε καθήμενους πελάτες και σε επιβολή προστίμου 5.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών στην επιχείρηση, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 3.000€ στον προσωρινά υπεύθυνο για τη λειτουργία καφετέριας-ψησταριάς. Επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 5.000€ στον ιδιοκτήτη ο οποίος αναζητείται, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μία (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ διότι εξυπηρετούσε καθήμενους πελάτες και σε επιβολή προστίμου 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημερών αναστολή λειτουργίας στην επιχείρηση, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επιβλήθηκε από την ΕΑΔ πρόστιμο ύψους 1.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε εμπορικό κατάστημα, λόγω μη τήρησης σχετικού καταλόγου ραντεβού (click away), στην Περιφέρεια Κρήτης.

Επιβλήθηκε από την ΕΑΔ πρόστιμο ύψους 3.000€ σε υπεύθυνο εμπορικού καταστήματος (εμπορία παιδικών υποδημάτων), λόγω μη τήρησης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, αφού κατελήφθη να δίνει εμπόρευμα σε πελάτη που βρισκόταν σε αυτοκίνητο λαμβάνοντας συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, στην Περιφέρεια Αττικής.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά δύο χιλιάδες δεκαεννιά (2.019) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται, η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του “click away”, καθώς και ο έλεγχος των μετακινήσεων των πολιτών στο πλαίσιο όσων ισχύουν κατά τη διάρκεια των εορτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή