Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη των «8»

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη των «8»

Αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις για την επίθεση εναντίον του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη

πώς-η-ελ-ασ-έφτασε-στα-ίχνη-των-8-561214564

Οι μαρτυρίες δύο στελεχών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το στίγμα από τα κινητά των υπόπτων, ο καβγάς ενός εξ αυτών με τους γονείς του, που τον μαλώνουν για το άγχος που τους έχει δημιουργήσει με «το θέμα του πρύτανη» και ένα τηλεφώνημα στα γραφεία της Ασφάλειας από γυναίκα που δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει «γιατί αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο» αποτελούν τα στοιχεία που οδήγησαν την Ασφάλεια στα ίχνη των οκτώ νεαρών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, την 29η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για φοιτητές (οι πέντε του ΟΠΑ), ηλικίας 20 έως 26 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, παράνομη βία κ.ά. Την Τετάρτη πήραν αντίγραφα της δικογραφίας και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την προσεχή Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Εκτός της συμμετοχής τους στο περιστατικό με τον πρύτανη, ορισμένοι απ’ αυτούς ταυτοποιήθηκαν σε δύο προηγούμενες ενέργειες: την εμπρηστική επίθεση στο Α.Τ. Κολωνού, το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου και την προ ενός έτους επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Ζωγράφου. Η συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα περιστατικά φέρεται να επιβεβαιώνεται από το στίγμα των κινητών τους τηλεφώνων.  

Την έρευνα για το συμβάν ανέλαβαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία της έρευνας. Τα στελέχη της υπηρεσίας είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι δράστες ή τουλάχιστον ορισμένοι απ’ αυτούς ήταν φοιτητές της πρώην ΑΣΟΕΕ με συμμετοχή στα επεισόδια και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την εκκένωση της κατάληψης «Βανκούβερ» (το ερειπωμένο κτίριο ανήκει στο ΟΠΑ) επί της οδού Μαυροματαίων. Ετσι, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στον κ. Μπουραντώνη προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων. 

Παρότι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Signal ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να μην μπορεί να καταγράψει το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών, από τις σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα: Οι οκτώ κατηγορούμενοι είχαν τακτικές επικοινωνίες μεταξύ τους, γεγονός που –κατά την ΕΛ.ΑΣ.– στηρίζει την κατηγορία περί συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ λίγο πριν και λίγο μετά τα γεγονότα στο γραφείο του πρύτανη, τα τηλέφωνά τους ενεργοποίησαν τις κεραίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Πεδίον του Αρεως, τον «Πανελλήνιο» και την πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., οι «8» συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Αρεως, έδρασαν στην πρώην σχολή ΑΣΟΕΕ και κατέφυγαν στα Εξάρχεια.

Η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε «πυκνές» τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των κατηγορουμένων σε δύο ακόμα ημερομηνίες – ορόσημα. Η πρώτη ήταν η 30ή Οκτωβρίου, ημέρα δημοσίευσης στο Athens Indymedia της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για την επίθεση στον πρύτανη, με υπογραφή «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης». Η δεύτερη ήταν η 2α Νοεμβρίου, όταν οι δράστες ανάρτησαν στο Διαδίκτυο ένα δεύτερο, επεξηγηματικό κείμενο, με το οποίο –μετά τη γενική κατακραυγή– επιχειρούσαν να απαντήσουν στην κριτική που είχαν δεχθεί για την ενέργειά τους. Κατά τους αστυνομικούς, οι επικοινωνίες (σ.σ. με άγνωστο πάντως περιεχόμενο) έγιναν στο πλαίσιο συνεννοήσεων για τη σύνταξη και δημοσίευση των κειμένων.

Ενα ακόμα στοιχείο-«κλειδί» είναι συνομιλία που κατεγράφη στο πλαίσιο της έρευνας ανάμεσα σε έναν από τους υπόπτους με τη μητέρα και στη συνέχεια τον πατέρα του, την 5η Δεκεμβρίου. Ο νεαρός, που σημειωτέον μένει εκτός Λεκανοπεδίου, τηλεφώνησε στη μητέρα του λέγοντάς της ότι επρόκειτο να διανυκτερεύσει σε σπίτι φίλου του, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να δώσει το «παρών» στις κινητοποιήσεις για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η συζήτηση έχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς η μητέρα του νεαρού φοιτητή ακούγεται να τον προτρέπει να μη συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατηγορώντας τον ότι «μας έχεις δημιουργήσει τέτοιο άγχος με το θέμα του πρύτανη». Στη συζήτηση φέρεται να παρεμβαίνει και ο πατέρας του απειλώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπακούσει θα σταματήσει να του δίνει χρήματα. 

Επιβαρυντικό στοιχείο αποτελούν και οι καταθέσεις δύο στελεχών του ΟΠΑ. Σε βίντεο και φωτογραφίες που τους επέδειξαν οι αστυνομικοί αναγνώρισαν στο πρόσωπο δύο εκ των κατηγορουμένων, μιας κοπέλας και ενός αγοριού, δύο από τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη. Οι δύο αναγνωρισθέντες είναι φοιτητές της πρώην ΑΣΟΕΕ. 
Από έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ταύτιση του γραφικού χαρακτήρα στην ταμπέλα που οι δράστες κρέμασαν στον λαιμό του πρύτανη, με τον αντίστοιχο σε πανό που έφερε την υπογραφή της κατάληψης Φιλολάου 99, με σύνθημα «Αλληλεγγύη σε όλες τις καταλήψεις». Τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας προχώρησαν σε άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο αντιεξουσιαστή που είχε ενεργό συμμετοχή στις καταλήψεις και τις επιθέσεις κατά αστυνομικών στο Κουκάκι. Αν και οι αστυνομικοί τον θεωρούν κομβική φυσιογνωμία στη συγκεκριμένη ομάδα αναρχικών, δεν προέκυψε σύνδεσή του με τα γεγονότα στο ΟΠΑ.

Η επικήρυξη

Την 31η Οκτωβρίου, δύο εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση στον πρύτανη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεννόηση με τον αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη προχώρησε στην επικήρυξη των δραστών με 100.000 ευρώ. Ενα δεκαπενθήμερο αργότερα μια γυναίκα κάλεσε σε ένα από τα σταθερά τηλέφωνα της Ασφάλειας (γραμμένο στην ανακοίνωση της επικήρυξης) και εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει την έρευνα για την υπόθεση του πρύτανη, λέγοντας ότι «αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο». Κατονόμασε μάλιστα τον έναν από τους κατηγορουμένους που φαινόταν στην επίμαχη φωτογραφία (αυτή που οι δράστες έδωσαν στη δημοσιότητα) και εμφανίζεται να κρατά τον πρύτανη από τον ώμο. Οι ερευνητές της Ασφάλειας φέρονται να έχουν επισημάνει μια χαρακτηριστική ιδιομορφία στα δάχτυλα του χεριού του. Παραμένει πάντως ασαφές εάν το ποσό της επικήρυξης κατεβλήθη ή όχι. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. επικαλείται ανώνυμα τηλεφωνήματα και συνδρομή από πληροφοριοδότες στην πορεία των ερευνών της. Μετά την υποβολή της δικογραφίας οι αστυνομικοί ανέμεναν την έκδοση ενταλμάτων από τον ανακριτή ούτως ώστε να πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστικές έρευνες στα σπίτια των 8 κατηγορουμένων. Εκτιμούσαν ότι έτσι θα συγκέντρωναν στοιχεία ικανά να αποκαλύψουν τη συμμετοχή τους και σε άλλες υποθέσεις καθώς και διασυνδέσεις τους με άλλα άτομα του αναρχικού χώρου. Αντ’ αυτού και προς απογοήτευσή τους, πάντως, ο ανακριτής αποφάσισε να στείλει στους διωκόμενους κλήση σε απολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή