220.000 εμβολιασμοί έως τα τέλη Ιανουαρίου

220.000 εμβολιασμοί έως τα τέλη Ιανουαρίου

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα» και πως «η αποδοχή έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα».

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι σήμερα έγιναν 5.655 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα και πως από τις 27 Δεκεμβρίου έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει συνολικά 9.528 εμβολιασμοί.

Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έφτασαν επιπλέον 83.500 εμβόλια της Pfizer και πως στις αποθήκες υπάρχει απόθεμα 152.580 δόσεων.

«Με βάση τον πληθυσμό μας έχουμε πετύχει ρυθμό εμβολιασμών που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι «για τα νοσοκομεία είχαμε ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί 120.000 άτομα», δηλαδή και οι γιατροί των ιδιωτικών δομών, ενώ έως το τέλος του μήνα εκτίμησε ότι θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί των ατόμων άνω των 85 ετών.

«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου. 

Δηλώσεις Θεοδωρίδου

Η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα ότι οι αριθμοί που μας γέμισαν θλίψη και απελπισία θα υποχωρήσουν βαθμιαία», ενώ υπογράμμισε πως «οι λόγοι που οδήγησαν στην ταχεία παραγωγή των εμβολίων ήταν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία που υπάρχει, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή των εμβολίων και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών».

«Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2020», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι «το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης 70%».

«Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από τριάντα χώρες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer, την Moderna και πιθανώς την Astra Zeneca. Εκείνο που εξετάζεται τώρα είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου να δίνεται έπειτα από δώδεκα εβδομάδες και όχι τέσσερις εβδομάδες όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Επίσης, εξετάζεται να γίνεται συνδυασμός των εμβολίων», πρόσθεσε. 

«Δεν μας ανησυχεί το στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

220.000 εμβολιασμοί έως τα τέλη Ιανουαρίου-1

Τα κρούσματα

Σε 427 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 54 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.011. Παράλληλα, 407 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 427 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή:

 26 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

 20 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

 38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

 15 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 

 48 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

 17 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

 64 κρούσματα στην Π.Ε.Θεσσαλονίκης

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

 5 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

 7 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

 18 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

 1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

 35 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

 5 κρούσματα στην Π.Ε.Πέλλας

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

 1 κρούσμα υπό διερεύνηση

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή