Επιστροφή στα θρανία για μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείων

Επιστροφή στα θρανία για μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των ειδικών σχολείων θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αυτό ανέφερε, χθες, το υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για «απόφαση της κυβέρνησης στη βάση εισήγησης της επιτροπής των ειδικών». Ετσι, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο τους σήμερα. Επίσης, σήμερα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, στις μονάδες που θα λειτουργήσουν διά ζώσης από τον σύλλογο διδασκόντων μπορεί να αναδιοργανωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου χρειάζεται, και να εξετασθεί η δυνατότητα διαφοροποιημένης προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο και εφικτό. Εάν αποφασισθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως οι γονείς. 

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Αμυνας εξασφάλισαν για την εκπαιδευτική κοινότητα τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου κορωνοϊού. Εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr/, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα πρώτα ραντεβού για σήμερα. Η σύμπραξη των τεσσάρων υπουργείων στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης  στο σχολικό περιβάλλον. 

Αιτήσεις

Οσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα λειτουργήσουν διά ζώσης επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό καλούνται να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Η επιλογή θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.

Καλύτερες προϋποθέσεις

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις όμως, ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά σε ένα νέο, επώδυνο κλείσιμο. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που ειδικοί, εκπαιδευτικοί και κόμματα υποδεικνύουν εδώ και μήνες» και ζήτησε «τμήματα με λιγότερους μαθητές, μικρότερο – εναλλασσόμενο ωράριο, τακτικά –εβδομαδιαία– δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές που συγκατοικούν με ευπαθή ή ηλικιωμένα άτομα, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών άνω των 50 ετών, καθώς και εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή