Διατηρεί τη δυναμική της η πανδημία, ανησυχία για την Αττική

Διατηρεί τη δυναμική της η πανδημία, ανησυχία για την Αττική

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η δυναμική του επιδημικού κύματος όπως προκύπτει και από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ από το απόγευμα της Τρίτης σε καθεστώς σκληρού lockdown έχει υπαχθεί και η Λέσβος.

Την ίδια στιγμή τα 866 κρούσματα που ανακοινώθηκαν απέχουν σημαντικά από τον πήχυ των περίπου 500 που είχαν θέσει οι επιστήμονες  πριν από την επιβολή του lockdown ως προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας άρσης αυτού. 

Σε καθεστώς επίσης σκληρών περιοριστικών μέτρων βρίσκονται έως τουλάχιστον τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης Βοΐου στην Π.Ε  Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου. 

Συνολικά σε πάνω από 40 περιφερειακές ενότητες της χώρας καταγράφονται αυτή τη στιγμή ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ σε 14 εξ αυτών  ο αριθμός εξακολουθεί να είναι διψήφιος.

Στα ανησυχητικά ευρήματα των τελευταίων ημερών ότι η Αττική εξακολουθεί να συγκεντρώνει το 1/3 των κρουσμάτων.

Και όπως έχουν επισημάνει οι επιστήμονες οι μεγάλες αστικές περιοχές είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν εάν η έξαρση «ξεφύγει». 

Μάλιστα την Τρίτη ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο ήταν διπλάσιος σε σχέση με αυτόν της Δευτέρας (365 έναντι 180). 

Αντιθέτως στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα.

Τα νέα περιστατικά στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 στην Ανατολική Αττική, 52 στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 στη Δυτική Αττική, 36 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 στον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 στον Πειραιά και 1 στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η Αττική παραμένει η πρώτη και σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, με ποσοστό 30,45, ακολουθούμενη από τον Πειραιά (με ποσοστό 10,91%).

Ρεκόρ με 60.000

Στα θετικά της ημέρας η έντονη ανταπόκριση που, όπως προδίδουν τα σημερινά στοιχεία, συναντά η διαδικασία του εμβολιασμού εν προκειμένω για τους πολίτες άνω των 85 ετών.   

Από το απόγευμα της Δευτέρας που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό (emvolio.gov.gr) των ραντεβού μέχρι τις 6 μμ το απόγευμα της Τρίτης σήμερα, 60.000 πολίτες είχαν ήδη ορίσει το ραντεβού τους

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 56.232 εμβολιασμοί, αριθμός που καλύπτει το 0,54% του πληθυσμού. 

Στόχος 2 εκ. εμβολιασμοί έως τον Μάρτιο 

Σε συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1) ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αισιόδοξος ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατ. πολίτες. 

«Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Αρα θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας. Κατά συνέπεια τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μπούμε πια στη διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει «ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις. Και επειδή υπάρχουν εμβόλια ‘διδοσικά΄’ και ‘μονοδοσικά’, αυτό αντιστοιχεί σε παραπάνω από 15 εκατομμύρια εμβόλια για 7 έως 8 εκατομμύρια συμπολιτών μας –στην καλύτερη περίπτωση- που θα εμβολιαστούν. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει τον διπλάσιο, θα το ξαναπώ, τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε».
Επανέλαβε τέλος ότι από τον Απρίλιο θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή