ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H ψηφιακή τεχνολογία αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά: δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

H ψηφιακή τεχνολογία αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά: δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Η τεχνολογία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε ως σύγχρονοι πολίτες του κόσμου. Διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, την εργασία, την επικοινωνίας και την ψυχαγωγία μας. Μας προσφέρει διαρκώς νέες δυνατότητες, μας ανοίγει νέους «δρόμους» και μας δίνει πρόσβαση σε καινούριες εμπειρίες.

Παράλληλα, αποτελεί αρωγό για την ίδια την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και για τον πολιτισμό μας, καθώς μας διευκολύνει να γνωρίσουμε την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αξιοποιώντας τα εργαλεία του σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δωρεάν ασύρματο Internet θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την COSMOTE για την παροχή δωρεάν WiFi σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας. Με την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνολικά 25 σημεία υψηλού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας μας, θα μπορούμε ως επισκέπτες να αναζητούμε ευκολότερα πληροφορίες για τα μνημεία του εκάστοτε χώρου, να απολαμβάνουμε νέους πιο διαδραστικούς τρόπους ξενάγησης και φιλοξενίας και να μοιραζόμαστε σε πραγματικό χρόνο τις εμπειρίες μας, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δυνατότητές της.

Για την υπογραφή της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, εκτός από τη συνεργασία και την πορεία υλοποίησης των έργων, και οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

H ψηφιακή τεχνολογία αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά: δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία-1
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, με τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «Δημιουργείται ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον που θα προσφέρει μια διαφορετική, ακόμη καλύτερη εμπειρία για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με το WiFi στους αρχαιολογικούς χώρους θα τους παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες. Είναι σημαντικό για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου γιατί μέσω των υποδομών που προσφέρει ο ΟΤΕ, μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες υπηρεσίες τηλεμετρίας, τηλεπισκόπησης ακόμη και την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την οποία ούτως ή άλλως το Υπουργείο και ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων έχουν σχεδιάσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.»

«H συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να πολλαπλασιάσουμε τον αντίκτυπο της ιστορίας μας. Με τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς και το δωρεάν internet, στέλνουμε εικόνα και ήχο από τα σημαντικότερα μνημεία σε όλον τον κόσμο, ενισχύοντας την εικόνα της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Στην COSMOTE, στηρίζουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, γιατί η γνώση τους αποτελεί πυξίδα για το μέλλον. Μόνο αν γνωρίζουμε τις ρίζες μας μπορούμε να ξέρουμε και πού πηγαίνουμε. Με τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν WiFi είναι ο Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το Παλάτι του Μ. Μαγίστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ακρόπολη και το Μουσείο Μυκηνών, η Σπιναλόγκα, η Αρχαία Κόρινθος, ο Αρχαιολογικός χώρος Δήλου και ο Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας.

Στους νέους χώρους που σύντομα θα διαθέτουν δωρεάν WiFi περιλαμβάνονται η Αρχαία Ολυμπία, η Ακρόπολη Λίνδου, ο Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, οι Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και το νέο Μουσείο Βεργίνας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Αρχαία Δωδώνη, ο Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας, ο Μυστράς,  ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Ελεύθερνας, το Κάστρο Παλαμηδίου και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Το πρόγραμμα παροχής δωρεάν WiFi σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από την COSMOTE σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καταφέρνει να αναδείξει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό με τη δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας.