Επαγρύπνηση για την Αττική, «βαρόμετρο» το λιανεμπόριο

Επαγρύπνηση για την Αττική, «βαρόμετρο» το λιανεμπόριο

Σταθερά τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών - Το «αποτύπωμα» από την επαναλειτουργία της αγοράς θα κρίνει τα επόμενα βήματα.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα σταθερότητας, αλλά και διαρκή επαγρύπνηση για την Αττική, η οποία παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, εκπέμπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» πολιτικών και υγειονομικών αρχών, με το βλέμμα στα επόμενα βήματα, μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαίωσαν την τάση σταθεροποίησης των βασικών δεικτών, με τα κρούσματα να είναι αυξημένα σε σχέση με χθες, αλλά με σημαντικά αυξημένο αριθμό τεστ μεταξύ των δύο ημέρων (πάνω από 31.000, έναντι περίπου 9.000 τη Δευτέρα).

Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων κινείται σταθερά τις τελευταίες ημέρες σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες του περασμένου έτους, ωστόσο εξίσου σταθερός διατηρείται ο αριθμός των διασωληνωμένων, που αποτυπώνει το γεγονός ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει.

«Πρώιμη συζήτηση»

Με τα παραπάνω δεδομένα, μετά το πρώτο βήμα του λιανεμπορίου, η συζήτηση μετακινείται στις σκέψεις για περαιτέρω άνοιγμα. Πάντως, όπως διεμήνυσαν κυβερνητικά στελέχη στην «Κ», δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον αποφάσεις πριν αποσαφηνιστεί το αποτύπωμα από το μερικό άνοιγμα της αγοράς, αλλά και από την επαναλειτουργία των δημοτικών, βάζοντας έτσι «φρένο» προσωρινά στην εν λόγω συζήτηση.

Eάν η πανδημία εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ύφεση και δεν αναζωπυρωθούν εστίες που μπορεί να δημιουργήσουν ένα τρίτο κύμα, τότε μπορεί να εξεταστούν περαιτέρω άρσεις των περιορισμών.

Βασική προτεραιότητα, όπως τονίζεται, παραμένει η Γ΄Λυκείου και γενικότερα η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία. Δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες για να συμβεί κάτι τέτοιο: είτε την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου είτε την επόμενη εβδομάδα, 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς δεν θα έχουν παρέλθει οι δύο εβδομάδες ώστε να δούμε τα αποτελέσματα του ανοίγματος της αγοράς. Αυτή άλλωστε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης, είναι και η επικρατούσα άποψη. Οσον αφορά τη λειτουργία των χιονοδρομικών –λόγω του εποχικού χαρακτήρα τους– υπάρχει μία σημαντική παράμετρος: θα πρέπει να συνοδευτεί από άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό ώστε να μπορεί να πάει κάποιος. Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να γίνει, όπως είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά μάλλον είναι πρώιμη για τον ίδιο λόγο που δεν θα ανοίξουν κατά πάσα πιθανότητα τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα: δεν έχουν παρέλθει ακόμα οι δύο εβδομάδες λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Η εστίαση

Σχετικά με την εστίαση, η επικρατούσα άποψη εντός της κυβέρνησης είναι πως δεν μπορεί να γίνει συζήτηση άμεσα – παρά τη δεδομένη πίεση του κλάδου – επικεντρώνοντας την προσοχή στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, πριν τεθεί οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα στο τραπέζι.

Πάντως, σε δηλώσεις τους την Τρίτη, τόσο η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, όσο και η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, άφησαν «παράθυρο» επανεκκίνησης στις αρχές Φεβρουαρίου, τονίζοντας, ωστόσο τη σημασία της αύξησης των τεστ, ώστε να υπάρχουν σαφέστερα δεδομένα που θα οδηγήσουν στις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή