Ελεύθεροι υπό αυστηρούς όρους, αν και ανήλικοι

Ελεύθεροι υπό αυστηρούς όρους, αν και ανήλικοι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αν και είναι ανήλικοι, επιβλήθηκαν στους δύο δράστες που μετείχαν στον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό προ ημερών, προκαλώντας αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη. Μετά την απολογία τους, που κράτησε περίπου πέντε ώρες, στους δύο δράστες, δεκαπέντε και δεκαεπτά χρόνων, ο ανακριτής έθεσε περιοριστικούς όρους παρά την ανηλικότητά τους, καθώς είναι υποχρεωμένοι τρεις φορές τον μήνα να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, επίσης υποχρεούνται να καταβάλουν εγγύηση δύο χιλιάδων ευρώ και θα επιτηρούνται επί μονίμου βάσεως, και μέχρι να δικαστούν, από κοινωνικό λειτουργό.

Η επιβολή των περιοριστικών όρων στους δύο εφήβους δηλώνει ότι ο ανακριτής εκτίμησε τη βαριά απαξία της πράξης τους που έχει συνταράξει το πανελλήνιο και δεν πείστηκε από τα επιχειρήματά τους, ότι προκλήθηκαν από τον σταθμάρχη, έχασαν την ψυχραιμία τους και τον χτύπησαν. Η επιβολή των περιοριστικών όρων ήταν το βαρύτερο μέτρο που θα μπορούσε να επιβάλει ο ανακριτής, καθώς από την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται η προσωρινή κράτηση για ανηλίκους, όταν κατηγορούνται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Μόνον αν είχαν κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας θα μπορούσε ο ανακριτής να τους στείλει σε φυλακή ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους στον χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, παρόντες ήταν οι γονείς τους και λίγοι φίλοι τους, παιδιά αυτής της ηλικίας. Ο ειδικός φρουρός, που κατηγορείται ότι μετείχε σε διαδικασίες υπόθαλψης των δραστών, καθώς προέκυψε ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τη μητέρα τους συμβούλευε πώς να κρυφτούν και να μην εμφανιστούν στις Αρχές, μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εις βάρος του έχουν κινηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και πειθαρχικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή