ΕΛΑΣ: Εξοπλιστικό πρόγραμμα υπό την σκιά της covid-19

ΕΛΑΣ: Εξοπλιστικό πρόγραμμα υπό την σκιά της covid-19

«Κάναμε σε 18 μήνες όσα δεν έγιναν σε 18 χρόνια»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλισμού της ΕΛΑΣ, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προκλήσεις, με πρώτη την προσαρμογή στις ανάγκες λόγω covid-19, αλλά και των εξωτερικών απειλών, με την αγορά εκτός των άλλων ειδικών οχημάτων, ασθενοφόρων και τεθωρακισμένων, “τρέχει” για το 2021 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ το 2020 αγοράστηκαν εφόδια που δεν είχαν αγοραστεί τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, κατά την σημερινή διαδικτυακή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για τις συναθροίσεις.

«Τους τελευταίους 18 μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ υλοποιούν ένα εξαιρετικά μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο για τον εξοπλισμό των αστυνομικών υπηρεσιών. Μέσα σε 18 μήνες έχουν γίνει όσα δεν έγιναν 18 χρόνια», τόνισε ο κ. Τσουβάλας.

Για το 2021 ο γενικός γραμματέας είπε ότι το υπουργείο έχει «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, περίπου στα 23.000.000 ευρώ, για αγορά μηχανοκίνητου επιχειρησιακού εξοπλισμού», στον οποίο εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνονται:

• 40- 80 περιπολικά με ειδικά διαμορφωμένο ειδικό κλωβό για μεταφορά κρατουμένων και προσαχθέντων με κορωνοϊό, ή άλλα λοιμώδη νοσήματα ή υπόνοια ότι πάσχουν από κάποιο νόσημα,

• 4 ασθενοφόρα για την ΕΛΑΣ,

• 5 θωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που επιχείρησαν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο,

• 4 ειδικά επιχειρησιακά αυτοκίνητα για ειδικές δράσεις, όπως αυτά που επιχείρησαν επίσης στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Κυρίως, όμως , όπως είπε ο κ. Τσουβάλας, «για πρώτη φορά, από το 1999, θα διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την πλήρη και ολική ανακατασκευή των επιχειρησιακών λεωφορείων, των Διευθύνσεων Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, που είχαν αγοραστεί την περίοδο μέχρι το 2003», και βρίσκονται σε κακό χάλι.

Για το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το 2020 ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι, εκτός από 2.450 οχήματα όλων των τύπων, που αποκτήθηκαν μέσω διαγωνισμών ή κατασχέσεων, από τον πρώην ΟΔΔΥ, διατέθηκαν περίπου 20.000.000 για αγορά επιχειρησιακού εξοπλισμού και ατομικών εφοδίων προστασίας των αστυνομικών, «που δεν είχαν αγοραστεί την τελευταία 15ετία». «Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αστυνομικών και των συνδικαλιστικών φορέων» είπε ο κ. Τσουβάλας.

Μεταξύ του εξοπλισμού που αγοράστηκε το 2020 ο κ. Τσουβάλας ανέφερε ενδεικτικά: 23.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, πάνω από 8.000 επιχειρησιακές στολές, πλήρης εξοπλισμός για 4.000 δικυκλιστές σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή