Μόνο με ιατρική συνταγή η κολχικίνη

Μόνο με ιατρική συνταγή η κολχικίνη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της COVID-19 σε ασθενείς είναι εδώ και δύο 24ωρα η κολχικίνη, ένα φθηνό, ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με επιβεβαιωμένη COVID-19 μόνο με ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία.

Το πράσινο φως για τη χρήση της κολχικίνης στη μάχη έναντι της COVID-19 έδωσε ομόφωνα το περασμένο Σάββατο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένως τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για τον ρόλο της κολχικίνης στην αντιμετώπιση της νόσου. Ειδικότερα, στην απόφαση αυτή συντέλεσαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης καναδικής πολυκεντρικής μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, για τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με COVID-19, και τα οποία δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν από τη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής. Τα αποτελέσματα της διπλής τυφλής τυχαιοποιημένης μελέτης –περιέλαβε 4.488 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση της νόσου, οι οποίοι δεν είχαν νοσηλευθεί– κατέδειξαν σημαντικό όφελος στη χορήγηση της κολχικίνης, αφού στην ομάδα που έλαβε το φάρμακο παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, κατά 25% της νοσηλείας και κατά 50% της ανάγκης διασωλήνωσης σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε κολχικίνη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών της επιτροπής, η κολχικίνη χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ. Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα και ασθενείς ηλικίας 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό υψηλότερο των 38 βαθμών Κελσίου. Απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση των φαρμάκων ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη (αντιβιοτικά, μακρολίδες), κυκλοσπορίνη (ανοσοκατασταλτικό) και βεραπαμίλη (για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος).

Η κολχικίνη χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και μόνο σε ασθενείς που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, συνεδρίασε την ίδια ημέρα της απόφασης για ένταξη του φαρμάκου στο θεραπευτικό πρωτόκολλο το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και αποφάσισε ομόφωνα την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε φάρμακο «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία». Ο λόγος για την αλλαγή αυτή είναι για να μην υπάρξουν φαινόμενα προμήθειας του φαρμάκου –η τιμή του οποίου είναι χαμηλή– από πολίτες που δεν πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια και συνεπώς επικίνδυνης και χωρίς ιατρική επίβλεψη χρήσης του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή