Ανησυχία προκαλούν οι 842 νέες μολύνσεις

Ανησυχία προκαλούν οι 842 νέες μολύνσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες είναι αυξημένος, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα μας, καθώς, μετά την Αθήνα και την Κρήτη, έχουν εντοπιστεί «ύποπτα» κρούσματα του στελέχους αυτού και στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν 842 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 15 ημέρες.
21 θάνατοι

Τουλάχιστον τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (427): στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφηκαν χθες 113 κρούσματα (11 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), όταν ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ήταν 52. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Αττική καταγράφηκαν 45 κρούσματα έναντι 26,7 που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων επτά ημερών, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 76 έναντι 41, στη Δυτική Αττική 28 έναντι 10,5, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 67 έναντι 27,7, στον Νότιο Τομέα 43 έναντι 20 και στον Πειραιά 55 έναντι 24. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 65 νέα κρούσματα, στην Εύβοια 38 και στη Λάρισα 37. Χθες δηλώθηκαν 21 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 283 ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων βρίσκονται «ύποπτα» για το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού περιστατικά στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή αύξηση της επιδημίας το επόμενο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του SARS επισήμανε ότι έως χθες το πρωί στη χώρα μας είχε εντοπιστεί μόνο το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος σε 59 περιστατικά σε Αθήνα και Κρήτη, αν και εξετάζονταν και «ύποπτα» περιστατικά –με μεγάλες πιθανότητες να επιβεβαιωθούν– και στη Βόρεια Ελλάδα. «Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν πλέον μπει στην «πολύπλοκη εξίσωση» που εξετάζουν οι ειδικοί και εφόσον η βρετανική μετάλλαξη φανεί ότι έχει τη δυναμική να επικρατήσει, είναι πιθανόν να επηρεάσει κάποιες αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα. «Συζητάμε εβδομάδα εβδομάδα, μέρα μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Τέλος, χθες διενεργήθηκαν 18.406 εμβολιασμοί, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό όσων έχουν κάνει έστω μία δόση εμβολίου στη χώρα μας σε 182.778. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκαν χθες τα εμβολιαστικά κέντρα υγείας Αλεξάνδρας και Πατησίων. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός συνεχάρη το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων και εξήρε και τη στάση των πολιτών που με υπομονή συνεργάζονται για την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή