Απαγόρευση διαδηλώσεων άνω των 100 ατόμων

Απαγόρευση διαδηλώσεων άνω των 100 ατόμων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση των διαδηλώσεων με πάνω από 100 άτομα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επικαλούμενο λόγους προστασίας δημόσιας υγείας λόγω κορωνοϊού. Η σχετική διαταγή τέθηκε σε ισχύ χθες το πρωί και έχει διάρκεια έως τις 6 το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Για την έκδοση της απόφασης ελήφθησαν μεταξύ άλλων υπόψη η από 22 Ιανουαρίου 2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το πρωί. Στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. επικαλείται ακόμη τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων. Για τους παραβάτες, αναφέρει η ανακοίνωση, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

• Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

• Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση» ούτε αφορά «την παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κτλ.». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση συνιστά «άνοιγμα» και όχι επιπλέον περιορισμό των διαδηλώσεων, ενώ διέψευσε ότι η νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. συνδέεται με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για αύριο, Πέμπτη. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, υπογράμμισε ότι από τον περασμένο Μάιο ισχύουν απαγορεύσεις για λόγους σοβαρών λόγων δημόσιας υγείας που αφορούσαν πλήρη αναστολή ή περιορισμό των συναθροίσεων στα 50 ή ακόμη και στα 9 άτομα. Σημειώνεται ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο στη 1 το μεσημέρι έχει ανακοινωθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Την Παρασκευή αντίστοιχα, και πάλι στα Προπύλαια ομάδες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση υπέρ του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή