ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Β. Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Για ανησυχητικές καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς, ωστόσο οι εταιρείες παραγωγής του εμβολίου πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τη διάθεση στις χώρες της Ε.Ε.

«Πέραν από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης που ούτε η ΕΕ γνωρίζει ξεκάθαρα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαικού εγχειρήματος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη των 27 κρατών-μελών και των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ σε θέματα δημόσιας υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.

Πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Ως προς την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας -σύμφωνα με τον υπουργό- καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές.

Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.