Γ. Παυλάκης: Φοβάμαι ότι η Αττική θα γίνει Θεσσαλονίκη

Γ. Παυλάκης: Φοβάμαι ότι η Αττική θα γίνει Θεσσαλονίκη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν “σκάσει” η Θεσσαλονίκη», σημείωσε το πρωί της Παρασκευής ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, προσθέτοντας ότι το λεκανοπέδιο μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο ενός τρίτου κύματος, το οποίο, όπως είπε, «μπορεί να χτυπήσει απότομα». 

«Τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την πλήρωσε η Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην περίοδο προς τα τέλη του Οκτωβρίου. 

«Πορτογαλία και Ισραήλ παρόλο που έκαναν τριπλάσιες μετρήσεις κρουσμάτων καθημερινά από τη Ελλάδα και πάλι τους ξέφυγε το 3ο κύμα. Μπορεί να χτυπήσει απότομα το 3ο κύμα, η Αττική ιδιαιτέρα είναι υποψηφία γι’ αυτό. Ναι, φοβάμαι ότι θα γίνει Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Αυξάνονται οι εισαγωγές και για νεότερους αυτό σημαίνει ότι επεκτείνεται η επιδημία πολύ περισσότερο. Το πρόβλημα είναι να μην ξεφύγει το τσουνάμι και να χτυπήσει όπως χτύπησε σε Πορτογαλία και Ισραήλ. Η Ελλάδα, η Αττική δεν αντέχει κάτι τέτοιο. Ιδίως το κλείσιμο γυμνασίων άνετα μπορεί να γίνει, τα παιδιά του γυμνασίου μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση», υποστήριξε. 

«Η Ελλάδα έχει ανοίξει επικίνδυνα για τον χειμώνα ίσως την ευνοεί ο καλός καιρός, αλλά αν συνεχίσει η επιδημία μπορεί να εκτιναχτεί», επισήμανε ακόμη, συμπληρώνοντας, ωστόσο ότι οι επιδόσεις της χώρας μας ήταν καλύτερες από άλλα κράτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά, βρίσκεται στις καλύτερες χώρες και έχει προστατέψει τους πολίτες τους καλύτερα από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία κλπ. Ας μη βλέπουμε μόνο την καταστροφή», υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του, να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε, επίσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής, προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη. «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι έλεγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε.

«Κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται» διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν… Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» προειδοποίησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή