Αναχώρησε για τις ΗΠΑ το πρώτο ελληνικό F-16 Viper

Αναχώρησε για τις ΗΠΑ το πρώτο ελληνικό F-16 Viper

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναβαθμίστηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), έπειτα από τις επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις, απογειώθηκε χθες Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου από την 114 Πτέρυγα Μάχης με προορισμό τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΑΒ, εκεί θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι τελικές πιστοποιήσεις στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο θα αποτελέσει το πρότυπο για το σύνολο των μαχητικών τού προγράμματος αναβάθμισης σε διαμόρφωση Viper.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για την Πολεμική Αεροπορία -που υλοποιείται με τη συνεργασία της ΕΑΒ και της Lockheed Martin- καθώς θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του στόλου των μαχητικών της και θα ενισχύσει την υπεροχή της.

Διαβάστε ακόμη: Παρθενική πτήση για το πρώτο αναβαθμισμένο F-16

Το αεροσκάφος θα κάνει μια στάση στο Βέλγιο και από εκεί θα πετάξει μέχρι το Τέξας, σε μια πορεία όπου αναμένεται να εφοδιαστεί εναέρια μέχρι 10 φορές σε πολύωρη πτήση.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε διαμόρφωση Viper και τη συντήρηση των μεταγωγικών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιθεώρησε το πρωτότυπο αεροσκάφος F-16 Viper με τον κωδικό «005», το οποίο απογειώθηκε με τελικό προορισμό τις εγκαταστάσεις του Φορτ Γουόρθ.

Σημειώνεται πως το σύνολο της σύμβασης που έχει υπογραφεί για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. δολάρια και διακηρυγμένος στόχος της ΕΑΒ και της Lockheed Martin είναι το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή