Μηχανές «οργώνουν» τις αμμοθίνες

Μηχανές «οργώνουν» τις αμμοθίνες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλαμβάνεται η πρόσφατη ιστορία της Ελαφονήσου, αυτή τη φορά στην προστατευόμενη παραλία της Καλογριάς στη δυτική Πελοπόννησο. Εποχούμενοι από την ευρύτερη περιοχή συναντώνται τα Σαββατοκύριακα στην παραλία και κάνουν… ασκήσεις δεξιότητας επάνω στις αμμοθίνες, προκαλώντας βέβαια σοβαρή ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα που αυτές φιλοξενούν. 

Ο φορέας διαχείρισης ζήτησε τη βοήθεια αστυνομίας, δασαρχείων και εισαγγελέα, ενώ έκανε έκκληση σε όσους γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών να απευθύνονται αμέσως στις Αρχές.

Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφόρησαν στο Facebook φωτογραφίες από μηχανές που «οργώνουν» της αμμοθίνες στην παραλία της Καλογριάς, στη θέση Μαύρο Βουνό, ενώ ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και για την περιοχή της Ζαχάρως. «Στην περιοχή μας υπήρχε μια πίστα όπου μπορούσε κάποιος να ασκήσει αυτό το άθλημα. Για κάποιο λόγο όμως η πίστα έκλεισε και πολλοί βρίσκουν εύκολη λύση στο να έρχονται με τις μηχανές στις αμμοθίνες. Δυστυχώς την περίοδο των εορτών το φαινόμενο εντάθηκε και έχουμε περιστατικά όπως αυτά που καταγράφουν οι φωτογραφίες», λέει στην «Κ» η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς, Γεωργία Καραμπέρου.

Η κίνηση τροχοφόρων επάνω στις αμμοθίνες –πολλώ δε μάλλον το «όργωμά» τους– απαγορεύεται ρητώς από τη νομοθεσία, τόσο για την προστασία της βιοποικιλότητας, όσο και για τη διαχείριση αιγιαλών και παραλιών. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στα όρια του εθνικού πάρκου, μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα, οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν ένα σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το δάσος και τους υγροτόπους. «Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, συντελούν στον σχηματισμό των υγροτόπων εμποδίζοντας τα νερά των χειμάρρων να φτάσουν στη θάλασσα, προστατεύουν το δάσος της Στροφυλιάς και την ενδοχώρα από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο Πέλαγος και επιπλέον φιλοξενούν σπάνια φυτά και πλήθος ζώων που φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους εκεί. Ιδιαίτερα, ο συγκεκριμένος τύπος οικοτόπου “Θίνες των παραλίων με Juniperus spp.”, ο οποίος βρίσκεται στην αμμώδη πλαγιά των Μαύρων Βουνών στην παραλία της Καλογριάς (περιοχή όπου έλαβε χώρα η αυθαίρετη κίνηση των δίκυκλων μηχανών) αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, καθώς είναι σπάνιος και η έκτασή του έχει μειωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», αναφέρει.

Μόλις πέντε φύλακες

Οι δυνατότητες του φορέα για τη φύλαξη της περιοχής ευθύνης του (η οποία περιλαμβάνει εκτός από τη Στροφυλιά και το Κοτύχι, το δάσος της Φολόης, την αρχαία Ολυμπία και όλο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο) είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς διαθέτει… μόλις πέντε φύλακες. Ειδικά για το συγκεκριμένο σημείο «κάποτε υπήρχε περίφραξη, την οποία σταδιακά άγνωστοι κατέστρεψαν, αλλά και τότε έμπαιναν μηχανές στην παραλία από σημεία κοντά στον δρόμο. Τοποθετήσαμε ενημερωτικές πινακίδες, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι φύλακες που προσπάθησαν να τους συνετίσουν δέχθηκαν επιθετική συμπεριφορά και αναγκάστηκαν να καλέσουν την αστυνομία», λέει η κ. Καραμπέρου. 

Εκκληση σε πολίτες

Χθες, ο φορέας απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες γίνουν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, να ειδοποιήσουν άμεσα την αστυνομία, το τοπικό δασαρχείο ή τον φορέα. Επίσης, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα Πατρών. «Δυστυχώς οι νέοι αυτοί δεν συνειδητοποιούν πόσο σοβαρή είναι η ζημιά που κάνουν», καταλήγει η κ. Καραμπέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή