ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πρόστιμα 576.550 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων σε 24 ώρες

Πρόστιμα 576.550 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων σε 24 ώρες

Συνολικά 85.021 ελέγχους πραγματοποίησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δ.Α. Αθηνών) το τελευταίο 24ωρο και κατεγράφησαν 1.866 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 576.550 ευρώ.

Όπως τονίζεται, η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (73.688).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έξι (6) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη κομμωτηρίου για παραβίαση ωραρίου και από 300€ πρόστιμο σε δύο (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

γ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ζαχαροπλαστείο για παρουσία πελατών στον εσωτερικό χώρο, στην Περιφέρεια Αττικής.

δ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ από 1.000€ πρόστιμα σε τέσσερα (4) καταστήματα λιανικής πώλησης, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής.

ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικής πώλησης και πρόστιμο 1.000€, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, καθώς και (10) πρόστιμα των 300€ έκαστο για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

στην Περιφέρεια Αττικής.

στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και επιβολή προστίμου 5.000€ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και από 300€ πρόστιμο σε τρεις (3) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη ψαροταβέρνας και επιβολή προστίμου 5.000€ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας. Επιπλέον επιβλήθηκαν σε τέσσερις (4) πελάτες ισάριθμα πρόστιμα των 300€, στη Θεσσαλονίκη.

η) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο (2) πρόστιμα των 300€ σε ισάριθμα καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

θ) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τέσσερα (4) πρόστιμα των 3.000€ έκαστο σε ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ-μπαρ, για παραμονή πελατών έξω από αυτά, καθώς και επιβολή συνολικά δώδεκα (12) προστίμων των 300€ έκαστο σε πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κρήτης.

ι) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε καφετέρια και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ια) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 1.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ιβ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300€ πρόστιμο σε καθέναν από τους εννέα (9) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ιγ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση εκδήλωσης και από 300€ ευρώ πρόστιμο σε καθέναν από τους πέντε (5) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

ιδ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300€ πρόστιμο σε καθέναν από τους δεκαεπτά (17) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ιε) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 6.900€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση,

σε ολόκληρη την Επικράτεια.