Πιο κοντά το σκληρό lockdown

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ανησυχία παρακολουθούν καθημερινά οι ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να λάβουν νέα, αυστηρότερα μέτρα –ακόμα και ολικό lockdown– εντός της εβδομάδας. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας (ΣΚΑΪ) πως το ολικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι. Αυτό μάλιστα φαίνεται από το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρέπεμπαν για αποφάσεις μετά την Πέμπτη, χθες σημείωναν στην «Κ» πως κάθε 24ωρο είναι κρίσιμο και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δεδομένων.

Πάντως, τα άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών και 75 έως 79 ετών είναι οι επόμενες πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες ξεκινάει ο εμβολιασμός την προσεχή εβδομάδα. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού των ατόμων 60 έως 64 ετών και την ερχόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου για τα άτομα 75 έως 79 ετών. Ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών, που εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 1.000.000 άτομα, θα ξεκινήσει πέντε ημέρες μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο (θα έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση). Τα άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca που, όπως ξεκαθάρισαν χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι εξαιρετικής αποτελεσματικότητας και από το οποίο ήδη η χώρα έχει παραλάβει τις πρώτες 45.000 δόσεις.

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η σταδιακή λειτουργία των δύο γιγαντιαίων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα (Helexpo) και Θεσσαλονίκη (Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης). Σημειώνεται ότι έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 410.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Χθες ανακοινώθηκαν 638 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας και 25 θάνατοι ασθενών (σύνολο θυμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα 5.997). Από τα νέα κρούσματα, τα 321 καταγράφηκαν στην Αττική, 80 στη Θεσσαλονίκη, 46 στην Εύβοια και 39 στην Αχαΐα.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που χθες το μεσημέρι ήταν 276, όταν μία εβδομάδα πριν ήταν 248. Εμφανής είναι η πίεση λόγω της πανδημίας στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ενδεικτικά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνέλεξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία: Χθες στο «Σωτηρία» νοσηλεύονταν συνολικά 283 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ (6 απλές κλίνες COVID και 19 κλίνες Εντατικής COVID κενές). Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύονταν σε κλίνες Εντατικής 31 ασθενείς με κορωνοϊό (σύνολο κλινών 32), στο Σισμανόγλειο ήταν κατειλημμένες οι 21 από τις 27 απλές κλίνες COVID, ενώ η ΜΕΘ ήταν πλήρης με 14 ασθενείς.

Στο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκε από 20 πριν από δύο εβδομάδες σε 65. Η ΜΕΘ COVID στο «Γεννηματάς» ήταν χθες το μεσημέρι γεμάτη με 11 ασθενείς και 43 ασθενείς νοσηλεύονταν σε κλίνες COVID, από τις 60 που διαθέτει συνολικά.

Πιο κοντά το σκληρό lockdown-1
Χθες ανακοινώθηκαν 638 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 321 στην Αττική (φωτ. INTIME NEWS).

Σταδιακή επικράτηση του βρετανικού στελέχους

Παράλληλα, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Εως και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 397 κρούσματα του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι σταδιακά θα επικρατήσει στην κοινότητα. 

Στα θετικά είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να καλύπτεται από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί. Αντίθετα, μικρότερη αποτελεσματικότητα φαίνεται να έχουν τα εμβόλια έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο επίσης έχει εντοπιστεί στη χώρα μας (έξι περιστατικά έως χθες σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα), γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα οποία παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι κατά 20% αυξημένες για το βρετανικό στέλεχος έναντι των υπόλοιπων στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα. «Η αυξημένη μεταδοτικότητα θα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα. Συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι «αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει, γιατί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 15%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τους ενηλίκους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το βρετανικό στέλεχος φαίνεται ότι καλύπτεται από τα τρία εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας. Οσον αφορά το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα, αλλά μειωμένη.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνών από το εμβόλιο της Moderna έδειξαν ότι παραμένει αποτελεσματικό έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, αν και η απάντηση του ανοσοποιητικού δεν είναι πολύ έντονη. Το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να παρέχει περιορισμένη προστασία έναντι της ήπιας λοίμωξης από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, γεγονός μάλιστα που οδήγησε τη Νότια Αφρική να αναστείλει το πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της COVID-19.

Στην Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2 δεν έχει επικρατήσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια προβλέπουν και προτρέχουν ώστε να είναι έτοιμες και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα εμβόλιο λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων (είτε νέο είτε συμπληρωματικό). Διευκρίνισε δε ότι υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία να αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα. 

Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου».

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT