Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στην Αττική από αύριο έως το τέλος του μήνα, μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, εξείδικευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς από αύριο θα ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην περιφέρεια Αττικής, τα οποία θα αφορούν – όπως είπε- και στην περιφερειακή ενότητα Νήσων.

Τα μέτρα

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές από τις 21:00 έως τις 05:00 και για τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 έως τις 05:00.
 • Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό 6 στο SMS, ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας τόνισε πως δεν απαγορεύονται, ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (να γίνονται με μέτρο και κοντά στον τόπο κατοικίας).
 • Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας, για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Για τους φοιτητές ισχύει η μετακίνηση από τον τόπο μόνιμης διαμονής στη σχολή, ενώ επιτρέπεται και η μετακίνηση για αγροτική συγκομιδή, με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων.
 • Παράλληλα, ισχύει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.
 • Για τις μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
 • Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν με πληρότητα 65%, ενώ τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%.
 • Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.
 • Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ανέφερε πως στις δημόσιες υπηρεσίες, προτείνεται τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Το βίντεο των ανακοινώσεων:

O γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επεσήμανε πως από αύριο αναστέλλονται οι υπηρεσίες click away, click inside, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, ενώ όσον αφορά τα ανθοπωλεία αυτά θα είναι ανοιχτά 13 και 14 Φεβρουαρίου με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ.

Την ίδια ώρα παραμένουν σε λειτουργία:

 • Καταστήματα τροφίμων
 • Φαρμακεία
 • Pet Shops
 • Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου
 • Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού
 • Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού
 • Λιανικό εμπόριο πώλησης ανθέων (ειδικώς για 13-14/2/2021)
 • Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο e-shop
 • Καθαριστήρια
 • Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
 • ΚΤΕΟ
 • Συνεργεία οχημάτων

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα-1

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα-2

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα-3

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα-4

Δύο ήταν οι παράμετροι που βάρυναν καθοριστικά στην απόφαση για σκληρό lockdown:

Αφενός η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας και, αφετέρου, οι μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του, «δύο δεδομένα που μας καθιστούν σε επιφυλακή», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στόχος είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό».

Η απόφαση για ολικό lockdown δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας θύμιζαν «Νοέμβριο», καθώς δεν ήταν μόνο τα κρούσματα που είχαν πάρει ανηφορική οδό. Η πίεση στα νοσοκομεία είχε αρχίσει να είναι πολύ μεγάλη, ενώ και οι αναλύσεις των λυμάτων έδειχναν απότομη αύξηση του ιικού φορτίου κατά 50%. Συνεπώς, η χθεσινή απόφαση ήταν παραπάνω από ορατή, όπως φάνηκε και στη μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή, όπου 13 από τους 33 ειδικούς ζήτησαν άμεσα ένα συνολικό «λουκέτο», ώστε να μην ξεφύγει η Αθήνα. 

Παράλληλα, όμως, με τα δύο δεδομένα που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση: η πίεση να ανοίξει κανονικά η χώρα από τον ερχόμενο Απρίλιο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το ΕΣΥ να αποσυμφορηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο από τον Απρίλιο για όσο το δυνατόν πιο πλήρη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης σε ανοικτό χώρο, καθώς θα έχει πλέον καλοκαιριάσει. Η πίεση να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα επιβάλλεται από το γεγονός πως ήδη έχουν δαπανηθεί 5,9 δισ. από τα 7,5 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, συνεπώς δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν του Μαρτίου η στήριξη των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Τα μέτρα Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 για την Αττική

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή