«Αν η τεχνητή νοημοσύνη ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, κινδυνεύω να χάσω τη δουλειά μου». Αυτός είναι ο κοινός φόβος πολλών ανθρώπων που μπορεί να εργάζονται στο λιανεμπόριο, στις υπηρεσίες ή ακόμα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μύθος του… ρομπότ που θα μας αντικαταστήσει όλους καλά κρατεί, όπως διαπιστώνει συχνά το προσωπικό τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Science For You – SciFY, που έως σήμερα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 άτομα, από ανήλικους μαθητές έως υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, στις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης. «Υπάρχει μεγάλη δίψα για γνώση πάνω στον τομέα, αλλά επικρατεί και αγωνία, η οποία στηρίζεται σε ορισμένες παγιωμένες αντιλήψεις, που συχνά δεν ευσταθούν», εξηγεί στην «Κ» εκ μέρους του SciFY o κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος. Πολλοί εξ ημών, από την άλλη, τρέφουμε πολλές προσδοκίες από την αναδυόμενη τεχνολογία, τις οποίες δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, «αφού συχνά ο ορίζοντας χρόνου στον οποίο θα ενεργοποιηθεί μια εφαρμογή είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μας παρουσιάζουν».
Επιπλέον, «κυριαρχεί η αίσθηση του αναπόδραστου, ο κόσμος νομίζει ότι θα του επιβληθεί μια τεχνολογία». Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, όπως έχει φανεί έως σήμερα. «Είμαστε συνδιαμορφωτές στις εξελίξεις», ισχυρίζεται ο κ. Γιαννακόπουλος, παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα. «Προ ετών είχε παρουσιαστεί η τεχνολογία Google Glass, ένα “έξυπνο γυαλί”, το οποίο θα εμφάνιζε πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν, ώστε να μην χρειάζεται να κοιτάμε το κινητό μας, θα πρόσφερε αναγνώριση προσώπου κ.ά., ήταν ένα πρότζεκτ στο οποίο η εταιρεία-κολοσσός είχε επενδύσει, οι χρήστες όμως δεν έδειξαν το δέον ενδιαφέρον, με συνέπεια το Google Glass να μην προχωρήσει».
Η εν λόγω πραγματικότητα, λοιπόν, οδήγησε τα μέλη του SciFY στην έναρξη του προγράμματος «1.000 πρωτοπόροι για την τεχνητή νοημοσύνη» (1.000 Pioneers for AI in Greece). «Φιλοδοξούμε να εκπαιδεύσουμε 1.000 ανθρώπους, εκπροσώπους όλων των παραγωγικών κλάδων, στελέχη επιχειρήσεων, policy makers, μέλη ΜΚΟ, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες ανθρωπιστικών αλλά και θετικών επιστημών, φοιτητές, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και να καινοτομούν μέσω αυτής». Οι εν λόγω άνθρωποι θα αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα που θα ενεργοποιήσει δυνάμεις και συνεργασίες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
Δύο ειδών εκπαίδευση
Η δράση, την οποία υποστηρίζουν το ahedd Digital Innovation Hub του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριών ετών. «Η εκπαίδευση θα είναι δύο ειδών: είτε μια μεγάλη επιχείρηση θα μας επιφορτίζει με το καθήκον της επιμόρφωσης στελεχών της είτε θα συστήνουμε εμείς μεικτές ομάδες, αποτελούμενες από ανθρώπους με διαφορετική επαγγελματική ιδιότητα». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεωρία και πράξη.
«Ζητούμενο είναι οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να εισαγάγουν καινοτόμες πρακτικές στις εταιρείες τους ή να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση και να πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης, αν ακόμα είναι φοιτητές».
Επίσης, η ομάδα του SciFY ευελπιστεί ότι όσοι θα ολοκληρώσουν τον εκπαιδευτικό αυτό κύκλο θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας και προώθησης της γνώσης.
Οσοι ενδιαφέρονται καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα στο https://ai-in-greece.scify.org.