Από τα 25αρια, στο πολικό ψύχος

Από τα 25αρια, στο πολικό ψύχος

Απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχρή «εισβολή», με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της το Σάββατο και σύμφωνα με τις προγνώσεις έχουν «κλειδώσει» κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Η απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού -που από τα 25αρια της προηγούμενης εβδομάδας θα φέρει τη χώρα στο «ψυγείο»- οφείλεται στο ισχυρό ψυχρό μέτωπο που «κατεβαίνει» από την Ευρώπη.

Όπως εξήγησε στο «kathimerini.gr» o διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, «τα δεδομένα δείχνουν ότι η κακοκαιρία θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να καταγραφούν θερμοκρασίες ακόμη και κατώ από τους 20 βαθμούς Κελσίου».

Ερωτηθείς για την μεγάλη εναλλαγή της θερμοκρασίας, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε πως αυτή η διαφορά γίνεται αισθητή εξαιτίας των νοτιάδων και της ζέστης, που ήταν αρκετά πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, προσθέτοντας πως σχεδόν κάθε μήνα καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες και είναι κάτι που εξετάζεται στο κατά πόσο «εμπλέκεται» η κλιματική αλλαγή.

Η κίνηση των αέριων μαζών το διάστημα έως και την Τετάρτη 17/02

Όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που φέρει το όνομα «Μήδεια», οι ισχυρές χιονοπτώσεις και η «εμμονή» του ψύχους, μπορεί να διαρκέσουν έως και το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το μεσημέρι του Σαββάτου (13/2) από τα δυτικά και τα βόρεια.

Xιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Στη συνέχεια την Κυριακή, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ο ισχυρός παγετός και τα κατά τόπους φαινόμενα αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η πρόβλεψη της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Μαμούθ».

Όπως τονίζει, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το πρωί έγινε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι διαχειρίσιμη η κακοκαιρία. Επίσης, η Κεντρική και η Νέα Οδός, αναφέρουν πως έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. «Συνιστούμε στους οδηγούς λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο», επισημαίνουν.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Προσοχή στους πολίτες – Χιονιάς είναι και θα περάσει

Από τα 25αρια, στο πολικό ψύχος-1

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στην επερχόμενη κακοκαιρία, εφιστώντας προσοχή στους πολίτες.

Όπως είπε, όσοι αναμένεται να μετακινηθούν από το Σάββατο θα πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και έστειλε μήνυμα να είναι ελεύθερες οι Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης. «Ένας χιονιάς είναι και θα περάσει», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στον δρόμο με εκχιονοστικά, με αλάτι και με ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη η κυκλοφορία, ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα ληφθούν αποφάσεις για την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα αλλά και το τι θα γίνει με το θέμα των εμβολιασμών, δηλαδή κατά πόσο θα αναβληθούν για τις επόμενες μέρες που θα υπάρχει το φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή