ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ξεπέρασαν τις 500.000 οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ξεπέρασαν τις 500.000 οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Το «φράγμα» των 500.000 εμβολιασμών έσπασε την Παρασκευή η Ελλάδα. Στο γεγονός αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας πως «οι ρυθμοί αυξάνονται διαρκώς». 

Παράλληλα, περαιτέρω επιτάχυνση πρόκειται να σηματοδοτήσει και η έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, 45.000 δόσεις του οποίου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα, ενώ έχει ανοίξει από την Τετάρτη η σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού. 

Οι εμβολιασμοί θα εκκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου.  

Με ανοδικούς ρυθμούς κινείται και στο σύνολό της η Ε.Ε., εν μέσω, βέβαια και της σφοδρής κριτικής που έχει δεχθεί η Κομισιόν για καθυστερήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες προχώρησαν πριν λίγα 24ωρα σε οριστικοποίηση της συμφωνίας με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech, για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75 – 79. Η εν λόγω ομάδα θα λάβει το εμβόλιο της Pfizer.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα κλείνουν ραντεβού με τους επαρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Απευθείας με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Για να ελέγξει κάποιος αν ανήκει σε ομάδα προτεραιότητας θα πρέπει: 

-Να εισάγει ΑΜΚΑ και  ονοματεπώνυμό  στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.

-Να στείλει  γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό 13034.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Φεβρουάριο ενισχύεται η δυναμική των εμβολιαστικών κέντρων, με πάνω από 750 κέντρα συνολικά και 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.