Δεύτερη φάση της κακοκαιρίας από τη Δευτέρα – Χιόνια και παγετός

Δεύτερη φάση της κακοκαιρίας από τη Δευτέρα – Χιόνια και παγετός

Κάτω από τους -10 έπεσε η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας -από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα- και πολικές θερμοκρασίες στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται για τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο). Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Δεύτερη φάση της κακοκαιρίας από τη Δευτέρα – Χιόνια και παγετός-1

Το εκτιμώμενο ύψος υετού (μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο και μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) για το διάστημα 05:00 – 08:00 της Δευτέρας 15/02, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Δεύτερη φάση της κακοκαιρίας από τη Δευτέρα – Χιόνια και παγετός-2

Το εκτιμώμενο ύψος υετού (μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο και μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) για το διάστημα 23:00 της Δευτέρας 15/02 – 02:00 της Τρίτης 16/02/2021, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Παράλληλα, τη Δευτέρα θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, όπως παρουσιάζεται στο Χάρτη 2.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Κάτω από τους -10 η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία

Οι θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr έπεσαν κάτω από τους -10 βαθμούς. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα βόρεια και κεντρικά.

Στην Κλεισούρα Καστοριάς ο υδράργυρος διολίσθησε στους -12,7 βαθμούς Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης στους -12,6 βαθμούς, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15,7 βαθμούς.

Νέα σύσκεψη για την κακοκαιρία

Σύσκεψη για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Μήδεια» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος). Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί.

Διαβάστε ακόμη: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών από Λάρισα έως Αθήνα λόγω του χιονιά

Πιθανές διακοπές ρεύματος λόγω κακοκαιρίας – Σχέδιο άμυνας από ΑΔΜΗΕ

Σχέδιο άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα –λόγω της κακοκαιρίας– 24ωρα σε όλη τη χώρα έθεσε σε εφαρμογή ο ΑΔΜΗΕ. Σε αυτό περιλαμβάνονται -εφόσον χρειαστεί- η περικοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η κατάστρωση σχεδίων τροφοδοσίας των καταναλωτών σε περίπτωση βλάβης στα δίκτυα. Ωστόσο, δεν αποκλείονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ εάν χρειαστεί θα γίνονται προγραμματισμένες ανά περιοχή διακοπές σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ απευθύνει σύσταση για «συνετή κατανάλωση» ρεύματος.

«Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως, οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ», επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωση, ο Διαχειριστής.

Διαβάστε επίσης: Τα μέτρα στους οδικούς άξονες – Πού χρειάζονται αλυσίδες

«Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών, που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού. Καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές», προσθέτει.

Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των ασκήσεων ήταν να προβλεφθούν η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που προβλέπεται να διαρκέσουν έως το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυριότερος παράγοντας επίδρασης είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες και, ειδικότερα, οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που θα επικρατήσουν στην επικράτεια. Για τη διαχείριση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας.

Διαβάστε επίσης: Η «Μήδεια», παιδί της κλιματικής αλλαγής

Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανανεώσιμες πηγές, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους είναι πολύ περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή