Κορύφωση αυτή την εβδομάδα, σταθεροποίηση από την επόμενη

Κορύφωση αυτή την εβδομάδα, σταθεροποίηση από την επόμενη

Από την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, σημειώνουν οι Ν. Θωμαΐδης και Αθ. Εξαδάκτυλος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης του lockdown στο λεκανοπέδιο πέραν της 28ης Φεβρουαρίου μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εδώ και τρεις εβδομάδες παρατηρείται υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται αυτή την εβδομάδα αποκλιμάκωση στον αριθμό των μολύνσεων.

Αυτή την εβδομάδα θα συνεχιστούν τα αυξημένα κρούσματα. Ίσως πάμε και σε τετραψήφιο νούμερο στην Αττική, στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και αναμένουμε την κορύφωση. Εξαρτάται βέβαια και από τον αριθμό των τεστ, αν θα είναι υψηλός, σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα λογικά θα δούμε ύφεση των κρουσμάτων.

Ο ίδιος πάντως, προειδοποίησε ότι η αποσυμπίεση του ΕΣΥ γίνεται με καθυστέρηση, «δείχνοντας» παράταση των μέτρων.

Αν πάρουμε ως οδηγό το προηγούμενο κύμα, η έξαρση θα κρατήσει κάποιες εβδομάδες ακόμη. Το μέγιστο στα μέσα Μαρτίου, υπογράμμισε, ενώ εξήγησε πως δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς τον αντίκτυπο των νέων στελεχών του ιού. «Οπωσδήποτε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, αν έχουμε ως παράδειγμα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο», ανέφερε.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Ενδεχομένως τελευταίο lockdown

Περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων την επόμενη βδομάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επίσης στον ΣΚΑΪ.

Όπως εκτίμησε, αυτή την βδομάδα θα βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, την επόμενη μια σταθεροποίηση και στο τέλος της επόμενης μια πτώση. 

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown καθώς όπως είπε με τους ρυθμούς εμβολιασμών και τον καλό καιρό που περιμένουμε τις επόμενες βδομάδες θεωρεί ότι δεν θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο. «Φέτος το Πάσχα τις καμπάνες θα τις ακούσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, τόνισε πως ο ιός έχει αλλάξει μορφή και ταχύτητα μετάδοσης και ότι 28 Φεβρουαρίου ή 1η Μαρτίου ενδεχομένως να επιτραπούν κάποιες δραστηριότητες π.χ κηνύγι, ψάρεμα κλπ όπως είχαν επιτραπεί στις 14/12.

Επεσήμανε πως ο ιός που παλεύουμε αυτή την στιγμή είναι διαφορετικός και συμπεριφέρεται διαφορετικά και στις μικρές ηλικίες.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή