Έκτακτα μέτρα για αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ

Έκτακτα μέτρα για αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός βρίσκονται από την Κυριακή το βράδυ, που άρχισαν να εκδηλώνονται και τα πρώτα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, τα επιτελεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Τα τεχνικά συνεργεία των δύο Διαχειριστών, με τη συνδρομή και των συνεργαζόμενων εργολάβων, δίνουν από χθες μάχη για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στις διάφορες περιοχές της χώρας μέσα σε αντίξοες συνθήκες και θα παραμείνουν σε κατάσταση επιφυλακής για τις επόμενες ημέρες. Το βάρος δίνεται πρωτίστως στο σύστημα υψηλής τάσης, που βγήκε «πληγωμένο» μετά τη βλάβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου και στις μονάδες παραγωγής, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει επανασχεδιάσει την ένταξή τους στη βάση της διασφάλισης επάρκειας της ισχύος. Εξ αυτού του λόγου, υποχρεωτικά έχει θέσει από χθες σε λειτουργία 8 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ώστε να μπορεί να ανεβοκατεβάζει την ισχύ των μονάδων φυσικού αερίου λόγω ευελιξίας, όταν υπάρχει ανάγκη. Σε υποχρεωτική λειτουργία έχουν τεθεί επίσης η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και η Korinthos Power της Protergia. 

Οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν και σήμερα, σε χειρότερες συνθήκες τόσο από άποψη ψύχους όσο και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με χθες κατά 1.000 MW. H πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ για χθες ήταν αιχμή στις 8.800 MW στις 7 το απόγευμα και για σήμερα στις 9.800 MW μισή ώρα νωρίτερα. Η κατάσταση θα δυσκολέψει περαιτέρω την Τετάρτη και την Πέμπτη, και αυτό γιατί αναμένεται πτώση της παραγωγής των αιολικών επειδή δεν θα φυσάει και των φωτοβολταϊκών λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανή βλάβη κάποιας θερμικής μονάδας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα επάρκειας ρεύματος. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εκτιμήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι υπό την προεδρία της ΡΑΕ και τη συμμετοχή των Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ), μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο μπλακ άουτ, γι’ αυτό και ελήφθησαν πρόσθετα έκτακτα μέτρα. Η πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού διακοψιμότητας. Ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή, θα καλέσει τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να μειώσουν την παραγωγή τους για να απελευθερωθούν φορτία, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής που προβλέπει ο σχετικός μηχανισμός. Το αμέσως επόμενο μέτρο είναι περιορισμένες διακοπές ρεύματος διάρκειας μισής ώρας.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε με πολλές βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, που στο σύνολό τους προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και την πτώση δένδρων πάνω στα καλώδια. Χωρίς ρεύμα ήταν από την Κυριακή στις 9 το βράδυ και έως χθες το απόγευμα τα νησιά Σκιάθος, Αλόννησος και Σκόπελος, λόγω πτώσης δένδρων στις δύο γραμμές μέσης τάσης που τροφοδοτούν τις Σποράδες, στο χερσαίο κομμάτι του δικτύου, στο Πήλιο. Χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές και στην Αττική, η ηλεκτροδότηση των οποίων αποκαταστάθηκε σταδιακά έως το απόγευμα, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις στα βόρεια προάστια που τροφοδοτούνται από γραμμές που είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Εως αργά χθες το βράδυ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνέχιζαν τις προσπάθειες για την επανηλεκτροδότηση αρκετών χωριών της Εύβοιας, από τη Χαλκίδα προς τον Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων. Νωρίς αποκαταστάθηκε, τέλος, η βλάβη που εκδηλώθηκε στο σύστημα υψηλής τάσης στη Β. Εύβοια και συγκεκριμένα στη γραμμή μεταφοράς Μαντούδι – Ψαχνά. Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μάνο Μανουσάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή