Ταχύτατη έγκριση για ανταποδοτική ανακύκλωση

Ταχύτατη έγκριση για ανταποδοτική ανακύκλωση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια διαδικασία-εξπρές, αναντίστοιχη των όσων προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες, εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) το εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Με θετική εισήγηση του προέδρου του ΕΟΑΝ και χωρίς να συζητηθεί επί της ουσίας η 90σέλιδη αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ανανέωση της λειτουργίας του προγράμματος. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ αν το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο εγκριθεί.

Το εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης (λειτουργεί τα γνωστά «σπιτάκια ανακύκλωσης») εξετάστηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ. Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας, που πρότεινε την αναστολή λειτουργίας του συστήματος καθώς δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις εργασίες που προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιό του, είχε χαμηλές επιδόσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η οικονομική του κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητά του (βλ. «Κ» 6.1.21). Στη συνέχεια, την προηγούμενη εβδομάδα, οι επικεφαλής τριών φορέων (των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF και Greenpeace και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης) έστειλαν επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα απειλώντας με αποχώρηση από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ και ανάδειξη του ζητήματος σε επίπεδο Ε.Ε. αν η εισήγηση αγνοηθεί.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής εξετάστηκε τελικά χθες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εξέταση ήταν ασυνήθιστα –ιδίως σε σχέση με όσα έχουν προηγηθεί– συνοπτική. Μετά την παρουσίαση της Ανταποδοτικής (την οποία εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Παύλος Ραβάνης και ο γενικός διευθυντής Ηλίας Μουσταΐρας) και παρά τη νέα αρνητική τοποθέτηση της υπηρεσίας, ο πρόεδρος του οργανισμού Νίκος Χιωτάκης εισηγήθηκε την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου. Οπως ανέφερε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο ΕΟΑΝ δεν έχει μέχρι σήμερα επιβάλει πρόστιμο στην Ανταποδοτική για παραβίαση των όρων έγκρισης της λειτουργίας του, ούτε της επέβαλε άλλους όρους συμμόρφωσης, επομένως θα πρέπει το σχέδιό της να εγκριθεί. Ζήτησε δε και τα δύο συστήματα ανακύκλωσης συσκευασιών να έχουν τις ίδιες εισφορές (προς τις εταιρείες που βάσει νόμου έτσι συμβάλλουν στην ανακύκλωση) και σε ένα έτος από σήμερα να ανατεθεί σε ελεγκτική εταιρεία ο οικονομικός έλεγχος και των δύο συστημάτων (Ανταποδοτική Ανακύκλωση και Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν (χωρίς ερωτήσεις) τα 9 από τα 11 στελέχη του Δ.Σ.: αρνητικά ψήφισε ένα μέλος (ο εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων), ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ Νίκος Σιδέρης απείχε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή