Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετραψήφιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19, με νέα αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και ανησυχητική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής καταγράφηκαν χθες, μια ημέρα κατά την οποία, λόγω του χιονιά, ανεστάλησαν στην Αττική οι εμβολιασμοί έναντι της νόσου. Παρά την αναβολή των εμβολιασμών στην Αττική, τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν ανοιχτά και υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που προσήλθαν κανονικά με βάση το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο. Πάντως, και σήμερα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 1.121 νέα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας και 29 θάνατοι ασθενών. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει από τις αρχές Φεβρουαρίου συνεχή αύξηση και έφτασαν χθες το μεσημέρι τους 309. Οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 ήταν προχθές 109, με τον μέσο όρο εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου να είναι 224. Από τα νέα κρούσματα, τα 538 εντοπίστηκαν στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 144 κρούσματα (όταν ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 89) και στη Χαλκιδική 48 (μ.ό. επταημέρου 20,3). Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 70 νέα κρούσματα.  

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν οι τελευταίες μετρήσεις στα λύματα της πόλης. Ειδικότερα, η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας. Oπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Ν. Παπαϊωάννου, «από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις αρχές του μήνα, και μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η αυξητική πορεία στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου ακολούθησε σχετικά ήπιο ρυθμό. Στις τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουμε μια πιο απότομη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Θεσσαλονίκη είναι σε επίπεδα ιικού φορτίου που θυμίζουν τα τέλη Οκτωβρίου, πριν ξεκινήσει η εκθετική αύξηση της επιδημίας, ωστόσο διευκρίνισε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με εκείνη την περίοδο τόσο αναφορικά με την κινητικότητα του πληθυσμού όσο και με άλλους παράγοντες, όπως τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η πίεση της πανδημίας στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, τα οποία για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης των σοβαρών περιστατικών COVID-19 διευρύνουν τις δυνάμεις τους ανοίγοντας νέες κλίνες COVID. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι στο «Θριάσιο», όπου από τις 12 κλίνες Εντατικής COVID ήταν κατειλημμένες οι 11, οι υπεύθυνοι ετοιμάζονταν να ανοίξουν 4 ακόμα κλίνες, ενώ στο ΚΑΤ έκαναν προετοιμασίες για την ενεργοποίηση 7 κλινών στην παλιά μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Αττικής οι κενές κλίνες Εντατικής ήταν 23, με βάση όμως τη δυναμικότητα του συστήματος εκείνη τη στιγμή, η οποία υπάρχουν περιθώρια να διευρυνθεί. Πίεση ασκεί η πανδημία και στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου στις 12 κλίνες της ΜΕΘ νοσηλεύονταν χθες 11 περιστατικά, ενώ η κλινική COVID, δυναμικότητας 27 κλινών, ήταν γεμάτη, όπως και στα νοσοκομεία της Πάτρας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στις 12 κλίνες της ΜΕΘ νοσηλεύονταν 10 ασθενείς και στο νοσοκομείο «Aγιος Ανδρέας», στη ΜΕΘ COVID, δυναμικότητας 9 κλινών, νοσηλεύονταν 4 ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή