Φθάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

Φθάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι στις μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η Αττική, τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί αποδίδουν έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιοχές καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημικό φορτίο.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που παρουσίασε ο υπουργός, χθες καταγράφηκαν 755 νέα κρούσματα (174.659 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας) και 13 θάνατοι λόγω COVID-19 (6.149). Από τις χθεσινές νέες διαγνώσεις, στην Αττική εντοπίστηκαν 231, στη Θεσσαλονίκη 125, στην Αχαΐα 61, στην Αργολίδα 26, στο Ρέθυμνο 22 και στη Χαλκιδική 23. Σύμφωνα με τον υπουργό, αύξηση του επιδημικού φορτίου καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Γιάννενα και Ηράκλειο.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν χθες το μεσημέρι 313, ενώ συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ COVID σε όλη τη χώρα ήταν 450. Προχθές δηλώθηκαν 211 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ 141 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο λόγω ίασης. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δηλώθηκαν 1.583 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 –έναντι 1.290 την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου– στα νοσοκομεία και 988 εξιτήρια.

Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 204 ασθενείς με COVID-19. Οι κλίνες Εντατικής COVID στο λεκανοπέδιο ήταν 240 (συμπεριλαμβανομένων και 8 κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία), αριθμός που ωστόσο διευρύνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι, προχθές Τρίτη, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων «Αττικόν», «Θριάσιο», Νίκαιας, «Τζάνειο», «λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που δημιουργείται εξαιτίας της πανδημίας και της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία της Αττικής το αμέσως προσεχές διάστημα», την ανάπτυξη –μέσα σε 24 ώρες– 15 κλινών εντατικής COVID στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Θριάσιο», με τη μετακίνηση προσωπικού, ακόμα και εις βάρος των γενικών κλινών εντατικής. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κλεισίματος κλινών γενικών ΜΕΘ προκειμένου να υποστηρίξει το προσωπικό τα σοβαρά περιστατικά COVID-19, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια, με βάση τον σχεδιασμό μας, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων να προσαρμόζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ σε COVID ή σε non-COVID, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή. Και αυτό έρχεται να προσαρμοστεί πάντα με το προσωπικό που έχει προσληφθεί και το προσωπικό το οποίο με βάση τον νόμο έχουμε δικαίωμα να μετακινούμε προκειμένου να υπηρετούν καλύτερα τους πολίτες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κικίλιας, στην Αττική χθες λειτουργούσαν συνολικά 599 κλίνες σε ΜΕΘ (COVID και non-COVID). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή