Η ασυνεννοησία έφερε το χάος

Η ασυνεννοησία έφερε το χάος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η «Μήδεια» να ήταν η χειρότερη κακοκαιρία που έπληξε την Αττική την τελευταία 40ετία, παράλληλα όμως λεπτομερείς και σαφείς ανακοινώσεις για την ένταση του φαινομένου είχαν πραγματοποιηθεί από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ημέρες πριν. Παρά ταύτα, ανεπαρκή όπως αποδείχθηκε ήταν τα όποια προληπτικά μέτρα είχαν ληφθεί (αν είχαν ληφθεί) από την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης χιονόπτωσης δεν υπήρξε σωστός συντονισμός, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να μαλώνουν για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να μαζέψει τα κλαδιά και τα δέντρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που «όλοι έκαναν το καθήκον τους» και εκατοντάδες συνεργεία δούλευαν ασταμάτητα, τουλάχιστον κατά δήλωση των αρμοδίων, χιλιάδες πολίτες παρέμειναν για περισσότερο από δύο 24ωρα χωρίς ηλεκτρικό και νερό. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών είναι επιτελικό υπουργείο και όχι επιχειρησιακό», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν φέρει ευθύνη για το χάος που επικράτησε την προηγούμενη Τρίτη στην Αττική. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ευθύνη για την κοπή των δέντρων ανήκει στους ΟΤΑ (οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης), δηλαδή στους δήμους, οι οποίοι πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. «Τώρα, αν δυο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα», κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, οι δήμοι τονίζουν ότι δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό ώστε να πραγματοποιήσουν προληπτικά εργασίες, όπως το κόψιμο κλαδιών που προεξέχουν. Ταυτόχρονα, πολλά δέντρα τα οποία προκάλεσαν προβλήματα λόγω πτώσης σε καλώδια της ΔΕΗ δεν ανήκουν στη δική τους αρμοδιότητα. «Πολλά δέντρα βρίσκονται εντός ιδιωτικών οικοπέδων, οπότε εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς. 

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έριξε σαφώς την ευθύνη του χάους στον ΔΕΔΔΗΕ. «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεργάζεται στενά με τους δήμους». Πηγές της Περιφέρειας Αττικής ανέφεραν ότι μηχάνημα εκχιονισμού του ΔΕΔΔΗΕ παρέμενε ανενεργό περιμένοντας τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής να ανοίξουν τον δρόμο.

Χθες, ένας ακόμα άνδρας έχασε τη ζωή του στην Εύβοια, όταν καταπλακώθηκε από δέντρο στην κοινότητα Κεχριών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της «Μήδειας» σε τέσσερα συνολικά. 

Και η Σκιάθος κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς το νησί παρέμενε χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες. Στο μεταξύ, η «Μήδεια» από χθες έχει πλήξει και την Κρήτη, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να έχει κλείσει το οδικό δίκτυο. Σήμερα, σε κάποιους δήμους τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ωστόσο αναμένεται να λειτουργήσουν στο Ηράκλειο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή