Μαραθώνιος η αποκατάσταση: Στο σκοτάδι 4.000 νοικοκυριά

Μαραθώνιος η αποκατάσταση: Στο σκοτάδι 4.000 νοικοκυριά

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν για ακόμη μία νύχτα τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επανηλεκτροδότηση άλλων περίπου 4.000 νοικοκυριών.

Όπως τονίζει ο Διαχειριστής, «στον μαραθώνιο αυτό αγώνα, ο ΔΕΔΔΗΕ θέλει να ευχαριστήσει θερμά την Πολιτική Προστασία, τα συνεργεία και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καθοριστική και πολύτιμη συνδρομή τους».

Παράλληλα, καλεί όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο
Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν άμεσα με την εταιρεία προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης.

Νωρίτερα, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την αφαίρεση της χρέωσης του δικτύου διανομής σε όλους τους πελάτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Νωρίτερα, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων της ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα, είχε αναφέρει πως η μηδενική χρέωση αναλογεί περίπου στο 10% του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: Τα δέντρα του μπλακ άουτ και το δάσος των ευθυνών

Σχεδόν το 90% των βλαβών προκλήθηκε από κλαδιά δέντρων, 800 τον αριθμό, που έσπασαν γιατί δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έπεσαν πάνω στις γραμμές του δικτύου. Είναι ελάχιστες οι βλάβες που προκλήθηκαν από πτώσεις ολόκληρων δέντρων. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εάν τα δέντρα είχαν κλαδευτεί δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός νοικοκυριών στο μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας που είναι η Αττική. «800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει και πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Μάνος περιγράφοντας το πρόβλημα.

Το «μπαλάκι» των ευθυνών από προχθές η περιφέρεια το πετάει στον ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ στους δήμους και στην περιφέρεια. Είναι σαφές ότι τέτοια συζήτηση δεν θα υφίστατο εάν οι παραπάνω φορείς είχαν δράσει πολύ νωρίτερα σε πλήρη συντονισμό. Ο ΔΕΔΔΗΕ εκ του ιδρυτικού του νόμου (συστήθηκε το 2012) έχει την αποκλειστική ευθύνη ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων διανομής.

Επικαλούμενος έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο διαχειριστής προς τα Δασαρχεία και τους Δήμους προκειμένου να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή, ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι το κλάδεμα των δένδρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια και δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων, πραγματοποιείται κάθε χρόνο με άδεια από το Δασαρχείο.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». 

Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (πχ από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΔΔΗΕ: Με άδεια δασαρχείου το κλάδεμα των δέντρων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή