Επί μισόν αιώνα ψάχνουν τον αρμόδιο για το κλάδεμα

Επί μισόν αιώνα ψάχνουν τον αρμόδιο για το κλάδεμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ 4.000 νοικοκυριά εξακολουθούσαν να παραμένουν χωρίς ρεύμα, τα περισσότερα για τρίτη συνεχή ημέρα χθες, συνεχιζόταν το «πινγκ πονγκ» περί των ευθυνών για το κλάδεμα των δέντρων πέριξ του δικτύου ηλεκτροδότησης. Το τραγελαφικό είναι πως ενώ το κλάδεμα των δέντρων κοντά στα καλώδια έχει καταστεί υποχρεωτικό από το 1967, εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα το ελληνικό κράτος δεν έχει κατορθώσει να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιος είναι αρμόδιος για να το κάνει.

Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 6ης Οκτωβρίου 1967, με τίτλο «Περί εγκρίσεως Κανονισμών διά την Εγκατάστασιν και Συντήρησιν Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας», στο άρθρο 281 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οπου υπάρχουν δένδρα πλησίον αγωγών γραμμών ενεργείας δέον να κλαδεύωνται, ώστε ούτε η κίνησις των δένδρων ούτε η αιώρησις ή το ηυξημένον βέλος των αγωγών κατά τη διάρκεια αέρος ή χιονοθυέλλης ή λόγω υψηλοτέρας θερμοκρασίας να φέρη εν επαφή τους αγωγούς με τα δένδρα». Ούτε εκείνη η υπουργική απόφαση ούτε όποιες άλλες ακολούθησαν τα επόμενα 54 χρόνια κατόρθωσαν να προσδιορίσουν ποιος πρέπει να κάνει τι.

Πάντως, αυτό το ΦΕΚ του 1967 επικαλείται ο ΔΕΔΔΗΕ στο έγγραφο που απέστειλε στις 15 Ιανουαρίου σε τρία δασαρχεία και στους δήμους της Β. Αττικής για να ζητήσει τη συνδρομή τους για το κλάδεμα των δέντρων. Πρόκειται, ωστόσο, για μια τυπική διαδικασία και όχι ένα σήμα κινδύνου. Το ίδιο έγγραφο αποστέλλεται κάθε χρόνο από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τα δασαρχεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια αντίστοιχη, προφανώς τυπικού χαρακτήρα αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, πράγμα που εξηγεί και το πώς καταλήξαμε να μείνουν για μέρες χωρίς ρεύμα ακόμη και περιοχές σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Σύνταγμα.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τη μάχη της αποκατάστασης των βλαβών στις γραμμές μέσης τάσης της Αττικής και, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, μέχρι και χθες το βράδυ είχαν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Ανοιξη, Δροσιά και Κάλαμος.

Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούσε να δώσει εκτίμηση για τον χρόνο πλήρους αποκατάστασης των βλαβών στη μέση τάση, ενώ, σύμφωνα με τεχνικούς της εταιρείας, ακόμη και μετά την αποκατάσταση αυτών, θα χρειαστούν μέχρι και δύο ημέρες προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες στη χαμηλή τάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλά νοικοκυριά το ρεύμα έχει επανέλθει με την αποκατάσταση της γραμμής μέσης τάσης, όμως επειδή διαθέτουν τριφασική παροχή δεν έχει επανέλθει πλήρως η ηλεκτροδότηση. Συμβαίνει, δηλαδή, σε ένα σπίτι να λειτουργεί η ηλεκτρική κουζίνα, αλλά όχι η τηλεόραση ή ο καυστήρας για θέρμανση. Επίσης, σε πολυκατοικίες, να μην έχουν πάρει ρεύμα όλα τα διαμερίσματα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως, σε συνέχεια της πρωθυπουργικής εντολής για μείωση των λογαριασμών ρεύματος στους πληγέντες, ανακοίνωσε χθες μηδενική χρέωση δικτύου διανομής για τον Φεβρουάριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως δηλαδή του παρόχου προμήθειας. Η πίστωση, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, θα φανεί στους λογαριασμούς ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης κάθε προμηθευτή. Η μείωση, όπως υπολογίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή