Λ. Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης με εξαπάτησε»

Λ. Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης με εξαπάτησε»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες για τον Λιγνάδη, τον πιέσαμε πολύ να μας πει αν είχε ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές και αν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα και έπειτα από ερώτηση της «Κ» ότι «τελικά φαίνεται, γιατί η απόδειξη θα έλθει μόνο μέσω των δικαστηρίων, ότι είχε σχέση με τις φήμες, είχε εμπλοκή με τις φήμες».

Σε μια φορτισμένη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιχείρησε χθες να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που έχει επικαθίσει στο υπουργείο μετά την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των βαρύτατων καταγγελιών που εμπλέκουν πρόσωπα τα οποία μέχρι πρόσφατα κατείχαν θέσεις ευθύνης σε εποπτευόμενους φορείς. Υπεραμύνθηκε των επιλογών της και των αντανακλαστικών του υπουργείου και πήρε αποστάσεις από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος είπε ότι επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη θέση με αμιγώς καλλιτεχνικά κριτήρια. 

Η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε προσωπική σχέση με τον κ. Λιγνάδη και σημείωσε πως το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ας βρουν ένα μάρτυρα, μία φωτογραφία, που να δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε παρέα ιδιωτική με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Δεν θα βρεθεί, γιατί δεν υπάρχει», τόνισε. 

Αναφερόμενη στην παραίτηση του κ. Λιγνάδη το απόγευμα του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η συνέντευξη του Νίκου Σ. «πιθανώς επέδρασε καταλυτικά στην επιλογή του», συνδέοντας τον σκηνοθέτη με το πρόσωπο που φωτογράφιζε η συγκεκριμένη καταγγελία. Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η υπουργός ανέφερε ότι μετά τη μαρτυρία του 40χρονου Βασίλη, του ατόμου που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικος, η ίδια κατέθεσε υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θέτοντας τον εαυτό της και τις υπηρεσίες του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς στη διάθεσή του. Οπως είπε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά σε εποπτευόμενους φορείς.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης, η κ. Μενδώνη είπε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση δεν έκανε κάτι «για να πει αυτό που λέει σήμερα, ότι ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Είναι, αυτό προκύπτει, όμως, τώρα, γιατί εάν ήταν, και το γνώριζαν, και αν η υπουργός Πολιτισμού (σ.σ. Λυδία Κονιόρδου) το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ».

Απέναντι σε έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο η κ. Μενδώνη επανέλαβε αρκετές φορές ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε, δεν γνώριζα τίποτα για αυτά όλα τα οποία αφορούν την προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη και τα οποία όπως είπα δύο ή τρεις φορές, όχι απλώς είναι καταδικαστέα, τα θεωρώ αποτρόπαια», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «η πολιτική ευθύνη είναι σε αυτούς που λένε ότι ξέρανε και δεν λέγανε, όχι σε μας».

Απάντηση Κονιόρδου

Η «Κ» επικοινώνησε με την πρώην υπουργό Πολιτισμού και ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου, η οποία τόνισε πως η κ. Μενδώνη προχωράει από τη μια αυθαιρεσία στην επόμενη. «Περιμέναμε σήμερα η κ. Μενδώνη να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί. Παρακολουθούμε εδώ και μέρες, εμβρόντητοι, μετά τις συγκλονιστικές καταγγελίες εις βάρος του κ. Λιγνάδη, την προσπάθεια δικαιολόγησης και συγκάλυψής του. Αντιθέτως, τη βλέπουμε τώρα να μετακυλίει με εξοργιστικό θράσος τη δική της εγκληματική ευθύνη σε αυτούς που συμμετείχαν σαν εργαζόμενοι καλλιτέχνες στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου», σχολίασε η κ. Κονιόρδου, συμπληρώνοντας ότι και η ίδια συντάσσεται με τους καλλιτέχνες συναδέλφους της: «Καλώ την κ. Μενδώνη να παραιτηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή