Μια νέα εποχή στους Λειψούς με άπλετο φως

Μια νέα εποχή στους Λειψούς με άπλετο φως

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέμελες βόλτες περιμετρικά του νησιού, κρυφτό και κυνηγητό μέχρι τελικής πτώσεως στην παιδική χαρά. Eτσι προαλείφεται το φετινό καλοκαίρι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Λειψών, όπου εγκαινιάστηκε ένα καινοτόμο σύστημα ηλιακού φωτισμού από τη Signify σε συνεργασία με τον δήμο. Με 28 αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά, το ακριτικό νησί αποκτά πλέον την αυτονομία που χρειαζόταν, αξιοποιώντας ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του: τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας σχεδόν όλο τον χρόνο.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα νέα μας ηλιακά φωτιστικά, τα οποία αποτελούν μια πολύ αποτελεσματική και λειτουργική λύση για τις περιοχές του νησιού μας που δεν είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο και αισθητικά άκρως συμβατή με το φυσικό τοπίο του νησιού μας», σχολιάζει ο Φώτης Μάγγος, δήμαρχος των Λειψών, που τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει πολλές από τις αρχές της αειφορίας, αναδεικνύοντας το νησί ως έναν οικολογικό προορισμό. 

Η τεχνολογία των φωτιστικών Philips SunStay solar luminaires θα ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση αλλά και την ασφάλεια του νησιού, μειώνοντας το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα. «Καθώς σε πολλά σημεία του νησιού το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι διαθέσιμο, η αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για τον φωτισμό του αποτελεί σχεδόν μονόδρομο», εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Γούναρης, υπεύθυνος έργων της Signify στην Ελλάδα. 

Η διαδικασία που προηγείται της εγκατάστασης του συστήματος δεν είναι χρονοβόρα, καθώς δεν χρειάζεται κάποια ειδική αδειοδότηση, αφού δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάποια καλωδίωση. Οι μικρές καθυστερήσεις που προέκυψαν εν προκειμένω σχετίζονταν αποκλειστικά με τους ισχύοντες περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας. 

Πώς λειτουργούν, λοιπόν, τα νέα φωτιστικά στους Λειψούς; Το κάθε φωτιστικό αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάνελ, τον ελεγκτή φόρτισης της μπαταρίας, την μπαταρία με μεγάλη διάρκεια ζωής και την πλακέτα LED. «Ενδεικτικά, μια μέρα με ηλιοφάνεια αρκεί για να φωτίσει για τις επόμενες δύο νύχτες», σημειώνει ο κ. Γούναρης. Ο ενσωματωμένος αισθητήρας κίνησης (PIR) αυξάνει αυτόματα το επίπεδο φωτισμού όταν πλησιάζουν άτομα ή αυτοκίνητα, από 30% σε 100%. «Ετσι, γίνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας». Η εγκατάσταση είναι εύκολη και εν συνεχεία απαιτείται σχεδόν μηδαμινή συντήρηση. Η βαφή, μάλιστα, που έχει χρησιμοποιηθεί στα εν λόγω φωτιστικά είναι ανθεκτική στο διαβρωτικό περιβάλλον της θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση ηλιακού οδοφωτισμού μειώνει το φορτίο στο δίκτυο, απελευθερώνοντας χωρητικότητα για άλλες εφαρμογές, όπως η τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι κάτοικοι των Λειψών δεν κρύβουν τη χαρά τους, καθώς χάρη στα φωτιστικά πολλά σημεία έπαψαν να είναι απροσπέλαστα τη νύχτα, ενώ άρτιο φωτισμό απέκτησε και η παιδική χαρά του νησιού. «Πλέον μπορούμε να περπατούμε άφοβα!» δηλώνουν σε σχετικό βίντεο. 

«Ιδανική λύση»

Οπως είναι αναμενόμενο, ενδιαφέρον για τη νέα τεχνολογία έχουν εκδηλώσει και άλλοι δήμοι της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. «Αποτελεί μια ιδανική λύση για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, για απομακρυσμένες περιοχές, για οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης ή αυτή προϋποθέτει μεγάλο κόστος», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της Signify, που προωθεί εξίσου την τεχνολογία υβριδικών ηλιακών φωτιστικών, τα οποία χρησιμοποιούν καθαρή ηλιακή ενέργεια όταν υπάρχει ηλιοφάνεια και ηλεκτρικό ρεύμα τις υπόλοιπες ώρες. 

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που δείχνουμε στην Ελλάδα τα οφέλη και την αξία του ηλιακού φω-τισμού», σχολιάζει από την πλευρά του ο Πολυδεύκης Λουκόπουλος, country leader Signify Greece & Israel. 

Η εταιρεία, μάλιστα, έχοντας πλέον ιδία γνώση των συνθηκών ζωής στα νησιά, θα προχωρήσει, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στη δωρεά συστημάτων ηλιακού φωτισμού στα σχολεία των ακριτικών νησιών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή