Συνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης για τα τραπεζικά στελέχη

Συνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης για τα τραπεζικά στελέχη

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο η διάταξη νόμου της κυβέρνησης που αφορούσε στην ποινική αντιμετώπιση του αδικήματος της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου και υπήρξε ομόφωνη με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα.

Μετά την έκδοση της απόφασης, το τοπίο φαίνεται να αρχίζει να ξεκαθαρίζει, καθώς στους κατώτερους βαθμούς της δικαιοσύνης (πρωτοδικείο) το συγκεκριμένο θέμα έχει οδηγήσει σε αντίθετες αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων, καθώς άλλα συμβούλια έχουν κρίνει τον νόμο συνταγματικό κι άλλα το αντίθετο.

Πάντως στον Αρειο Πάγο εκκρεμούν προς κρίση κι άλλες αναιρέσεις για το ίδιο θέμα σε δικαστικά συμβούλια τα οποία προσεχώς πρόκειται να αποφανθούν. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δύο δικαστικά συμβούλια εξετάζουν επίσης το θέμα, ενώ μία δίκη η οποία επρόκειτο να γίνει ματαιώθηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα με τη διάταξη που κρίθηκε συνταγματική για τη δίωξη τραπεζικών στελεχών για αδικήματα απιστίας δεν ισχύει πλέον η αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά απαιτείται μήνυση από την τράπεζα η οποία έχει και το έννομο συμφέρον να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς στο παρελθόν δεκάδες στελέχη των τραπεζών βρέθηκαν υπό κατηγορία μετά από αυτεπάγγελτες εισαγγελικές παρεμβάσεις, ενώ στη συνέχεια δεν αποδείχθηκε η όποια ευθύνη τους με αποτελεσμα το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται για καιρό υπό το κράτος δυσκολιών καθώς στελέχη του δεν τολμούσαν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή