Ενεργοποίηση κλινών ΜΕΘ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η πίεση της πανδημίας του κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Αττικής. Μόνο την Κυριακή, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής εισήχθησαν περισσότεροι από 150 ασθενείς –συνολικά καταγράφηκαν 264 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 στην επικράτεια–, ενώ το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID είναι κοντά στο 85%. 

Το υπουργείο Υγείας προχωράει στην ενεργοποίηση περισσότερων κλινών εντατικής για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για την περίθαλψη ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη έως το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν στην Αττική 38 επιπλέον κλίνες εντατικής σε ΚΑΤ, Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμό. Σημειώνεται ότι έως την Κυριακή λειτουργούσαν στο λεκανοπέδιο 255 κλίνες εντατικής COVID. Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης ανακοίνωσαν δωρεά 22 ασθενοφόρων από την ΕΕΕ και τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Πληρότητα

Για «πόλεμο» στα εφημερεύοντα νοσοκομεία στην Αττική την Κυριακή κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, την Κυριακή εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής 152 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων 60 στον Ευαγγελισμό, 39 στο Αττικόν και 25 στο «Σωτηρία». Γεμάτες ή στο όριο είναι και οι μονάδες εντατικής COVID. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι το ποσοστό πληρότητας ήταν στο 100% στις μονάδες των νοσοκομείων «Γεννηματάς», Σισμανόγλειο, Ελπίς, Ασκληπιείο και ΝΙΜΤΣ.

Χθες, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της επικράτειας νοσηλεύονταν 346 ασθενείς. Συνολικά καταγράφηκαν 880 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι λόγω της νόσου. Στην Αττική εντοπίστηκαν 396 κρούσματα, 85 στη Θεσσαλονίκη, 65 στην Αχαΐα και 31 στη Λάρισα.

Η διάμεση ηλικία όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχει μειωθεί από 70 έτη πριν από μία εβδομάδα στα 68 έτη, ενώ πλέον ο νεότερος διασωληνωμένος ασθενής με κορωνοϊό είναι ένα βρέφος 20 ημερών που νοσηλεύεται στο «Αγλαΐα Κυριακού». Και όσο θα προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού τόσο θα μειώνονται οι σοβαρές λοιμώξεις και οι νοσηλείες στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, όπως ήδη παρατηρείται σε πολλές χώρες στις οποίες εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της COVID-19 έτσι και στην Ελλάδα μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες ηλικίες. Ο κ. Θεμιστοκλέους επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει σχετικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ωστόσο ότι ο αριθμός των ατόμων που νόσησαν και έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ χαμηλός και αφορά κυρίως περιστατικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Χθες ξεπέρασαν τις 725.000 οι εμβολιασμοί για την COVID και υπολογίζεται ότι έως και τον Μάρτιο ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει το 1.500.000.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, συνολικά έως και χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί πέντε περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων λόγω του εμβολίου και τα οποία αντιμετωπίστηκαν, ενώ αξιολογείται και μία περίπτωση σοβαρής αντίδρασης για το εάν σχετίζεται με τον εμβολιασμό, αριθμοί που συμπίπτουν με τη διεθνή εμπειρία. 

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει έγκριση και για παιδιά άνω των 16 ετών, που σημαίνει ότι έφηβοι αυτής της ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση μπορούν να εμβολιαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή