ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: Ένσταση ακυρότητας κατέθεσε ο Αλ. Κούγιας – Αύριο στις 14:30 η απολογία

Υπόθεση Λιγνάδη: Ένσταση ακυρότητας κατέθεσε ο Αλ. Κούγιας – Αύριο στις 14:30 η απολογία

Ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας που εφαρμόστηκε σε βάρος του κατέθεσε με τον συνήγορο του στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο στις 14:30.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του καλλιτέχνη, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε πως όλη η προδικασία σε βάρος του εντολέα του πάσχει από απόλυτη ακυρότητα καθώς ο κ. Λιγνάδης δεν κλήθηκε σε γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις και κατά παράβαση του νόμου εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης ενώ δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται. Όπως είπε ο κ. Κούγιας, για την έκδοση εντάλματος απαιτείται είτε να διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα είτε να κινδυνεύει με διαφυγή ο δράστης, παράγοντες που στην περίπτωση του εντολέα του δεν έχουν ισχύ.

Ο συνήγορος τόνισε πως «ο κ. Λιγνάδης όχι μόνο δεν ήταν ύποπτος φυγής, αλλά αντίθετα και να εξεταστεί ζήτησε και έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρχών».

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, οι καταγγελίες που αφορούν τις δύο πράξεις βιασμού που αποδίδονται «είναι ψευδείς», ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι και οι δύο Αιγύπτιοι».

Μάλιστα, ο συνήγορος ανέφερε για την πράξη βιασμού, που καταγγέλλεται ότι έλαβε χώρα στην Επίδαυρο στις 8 Αυγούστου 2015, ο εντολέας του μπορεί με στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις να αποδείξει ότι βρισκόταν στο εξωτερικό μέχρι τις 10 του μήνα. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, προτείνει να εξεταστούν αύριο πριν την απολογία του συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος, επιχειρηματίας και άλλοι που επιβεβαιώνουν τον καλλιτέχνη.

«Με τη δεύτερη καταγγελία, που αφορά το 2010, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα» συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας. Ο συνήγορος τόνισε ότι ο εντολέας του δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, ωστόσο αρνείται την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία» αναφερόμενος και σε ηθικούς αυτουργούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, όλη η υπόθεση αποτελεί «μία χοντροκομμένη κατασκευή» με στοιχεία «θολά και κόντρα στην κοινή λογική» για την οποία εφαρμόστηκε μία «ταχύτατη διαδικασία κατά ευθεία παράβαση της νομιμότητας».

Η παλαιότερη σύλληψη που αποκάλυψε η δακτυλοσκόπηση

Μια παλαιότερη υπόθεση ασέλγειας για την οποία είχε συλληφθεί, κατηγορηθεί και σημανθεί το 1984 ο Δημήτρης Λιγνάδης, ανέδειξε η δακτυλοσκόπησή κατά τη σύλληψη του σκηνοθέτη και ηθοποιού το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Όταν οι αστυνομικοί ανέσυραν το ηλεκτρονικό αρχείο, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε απασχολήσει για ασέλγεια στο παρελθόν, ωστόσο στο αρχείο της αστυνομίας δεν φαίνεται πως εξελίχθηκε η εν λόγω υπόθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι ο Λιγνάδης το 1984 συνελήφθη μετά από μήνυση για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έφτασε όμως ποτέ στα δικαστήρια. Οι γονείς του 14χρονου τότε παιδιού, φέρονται να διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον σκηνοθέτη. Το παιδί επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του και όταν τους αποκάλυψε τον λόγο οι γονείς του προχώρησαν στη μήνυση. Τελικά την απέσυραν για να μην υποβάλλουν το παιδί τους στη διαδικασία των καταθέσεων και της δίκης. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως, από το σύνολο των καταγγελιών που έχουν γίνει δημοσίως, η Εισαγγελία επικεντρώνει σε δύο ηθοποιούς, δημοφιλείς πρωταγωνιστές (τον έναν εξ αυτών αφορά και η νέα καταγγελία για βιασμό), καθώς εμφανίζονται αποδέκτες καταγγελιών όχι μόνο για σειρά σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αλλά και για σοβαρότερα αδικήματα.

Υπόθεση Λιγνάδη: Ένσταση ακυρότητας κατέθεσε ο Αλ. Κούγιας – Αύριο στις 14:30 η απολογία-1

Προσήλθε στην Εισαγγελία ο Π. Τσαρούχας

Λιγότερο από μία ώρα παρέμεινε στο γραφείο του εισαγγελέα ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας.

Ο κ. Τσαρούχας παρέδωσε στον εισαγγελικό λειτουργό φακέλους με υποθέσεις που αφορούν σεξουαλική βία και έχουν καταγγελθεί στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου, δεσμευόμενος πως θα επανέλθει, αν χρειαστεί, να προσκομίσει νεότερα στοιχεία.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείο, ο ηθοποιός τόνισε «το ειδικό χαρακτηριστικό» που έχουν οι φάκελοι που προσκόμισε στην Δικαιοσύνη, εξηγώντας ότι είναι αποκλειστικά για υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

«Καταθέσαμε με τους φακέλους. Ελπίζουμε για την καλύτερη έκβαση των υποθέσεων. Δεν μπορώ να πω ούτε πόσες υποθέσεις κατέθεσα, ούτε ποιες. Οι καταγγελίες είναι για προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Δεσμευθήκαμε ότι οποιαδήποτε νέο στοιχείο θα το συμπληρώσουμε», δήλωσε ο κ. Τσαρούχας.

Οι δικαστικές έρευνες για καταγγελίες βαρύτατων σεξουαλικών κακοποιήσεων διευρύνονται, ενώ πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στον φάκελο που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη ο κ. Τσαρούχας, περιλαμβάνεται και καταγγελία πρώην ηθοποιού εις βάρος δημοφιλέστατου πρωταγωνιστή, ο οποίος φέρεται –κατά την καταγγέλλουσα– να τη βίασε πριν από χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Kατάθεση στην Ασφάλεια μετά τη μήνυση για βιασμό

Ο καταγγελλόμενος πρωταγωνιστής και δημοφιλής ηθοποιός ελέγχεται ήδη από τις δικαστικές αρχές και για άλλες καταγγελίες περί σοβαρών σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αλλά και για μία περίπτωση που συνάδελφός του (γυναίκα) τον έχει καταγγείλει για απόπειρα βιασμού.

Η καταγγελία αυτή μαζί με άλλες που έχουν συγκεντρωθεί θα προσδώσουν νέα τροπή στις εισαγγελικές έρευνες που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε πλήρη εξέλιξη, με τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο να προχωρεί τις διαδικασίες για όσες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Σεξουαλικά εγκλήματα και πολιτικές ευθύνες

Πληροφορίες αναφέρουν πως, από το σύνολο των καταγγελιών που έχουν γίνει δημοσίως, η Εισαγγελία επικεντρώνει σε δύο ηθοποιούς, δημοφιλείς πρωταγωνιστές (τον έναν εξ αυτών αφορά και η νέα καταγγελία για βιασμό), καθώς εμφανίζονται αποδέκτες καταγγελιών όχι μόνο για σειρά σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αλλά και για σοβαρότερα αδικήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ